Tampereen pormestari Lyly haluaa siirtää golfkentän Tampereelta Pirkkalaan – asiakasvirta ohjautuisi oman perheen golfravintolaan

Lyly on asettanut työryhmän selvittämään golfkentän siirtoa. Julkisjohtamisen professori pitää Lylyn asemaa ongelmallisena.

Lauri Lyly
Lauri Lyly
Jyrki Lyytikkä/Yle

Tampere haluaa rakentaa ydinkeskustan kupeessa sijaitsevan Ruotulan golf-kentän paikalle asuntoja 10 000 ihmiselle.

Pormestari Lauri Lyly lobbaa ajatusta näkyvästi – maanantaisessa talousarviovaltuustossa Lyly väläytti alueesta puukerrostalojen mallialuetta (siirryt toiseen palveluun).

Alueen saaminen asumiseen vaatisi Tammer-Golfin golfkentän siirtämistä. Kenttää on hahmoteltu takavuosina milloin minnekin.

Pormestari Lylyn ajatuksena on siirtää kenttä golfareineen Tampereen naapurikuntaan Pirkkalaan. Hän toi Pirkkala-kortin neuvottelupöytään loppukesästä. Lyly kertoo itse, että idea oli hänen.

Toinen vaihtoehto olisi siirtää nykyisiä golfväyliä Ruotulassa siten, että asunnoille saataisiin enemmän tilaa.

Lyly nimesi työryhmän (siirryt toiseen palveluun)tekemään esiselvitystä kentän siirrosta ja Ruotulan rakentamisesta lokakuussa.

Kiusallinen Pirkkala-kortti

Lylyn esille nostaman Pirkkala-vaihtoehdon tekee kiusalliseksi se, että Pirkkalan golfkentän klubiravintolaa pyörittävät Lylyn vaimo, tytär ja tyttären mies. Tampereen golfkenttää on kaavailtu siirrettäväksi ravintolan naapuriin.

Mahdollisen kentän siirron myötä Pirkkalan viheriöille tulevat uudet asiakkaat hyödyttäisivät Lylyn perheen golfravintolaa.

Joku voi ajatella, että tämä on sukulaisten suosintaa.

Ari Salminen

Lyly on kertonut jääväävänsä itsensä päätöksenteosta, jos työryhmän esiselvitys etenee Pirkkalan suuntaan. Hän korostaa olleensa sukulaiskytköksestä avoin alusta alkaen.

– En näe tässä idean heittämisessä itseäni esteelliseksi, näen että saan kuitenkin heittää ideoita. Kaikessa muussa sen jälkeen näen itseni esteelliseksi, jos siitä tulee jotain päätettävää, Lyly sanoo.

– Osaan hoitaa sen puolen ihan selkeästi. Ei tarvitse epäillä, että olisin jollain tavalla vaikuttamassa asiaan, Lyly jatkaa.

Golf Pirkkala Klubitalo
Lylyn perhe pitää ravintolaa Pirkkalan golfkentällä. Marko Melto / Yle

Lyly kertoo varmistaneensa juristeilta, että asiassa edetään oikein ja hyvän hallintotavan mukaisesti. Lyly kirjoitti aiheesta Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), sen jälkeen kun Yle oli haastatellut häntä.

"Työryhmän asettaminen on osa päätöksentekoa"

Vaasan yliopiston julkisjohtamisen professori Ari Salmisen mukaan asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Lylyn vaalima avoimuus ja läpinäkyvyys on Salmisen mukaan paljon, mutta ei tarpeeksi.

Ongelma syntyy siinä, että pormestari on vienyt ideansa eteenpäin – yleisen hyvän ohella pormestari Lyly tulee ajeneeksi yksityistä etua.

– Kun hän on asettanut työryhmän, niin hän on puuttunut päätöksentekoprosessiin, ainakin sen alkuvaiheessa, Salminen arvioi.

– Jos tämän työryhmän työ johtaa siihen, että golfkenttää siirretään juuri sinne, missä hänen perheensä ravintolatoiminta on, niin tästä syntyy vähintäänkin epäsuora yhteys. Joku voi ajatella, että tämä on sukulaisten suosintaa, Salminen sanoo.

Julkisjohtamisen professori Ari Salminen Vaasan yliopistosta.
Julkisjohtamisen professori Ari Salmisen mukaan työryhmän asettaminen on puuttumista päätöksentekoon.Vaasan yliopisto

Salminen peräänkuuluttaa juridiikan ohella eettistä herkkyyttä – pitäisi miettiä miltä asiat näyttävät ulkoa katsottuna.

Iso kysymys on Lylyn korkean tason tehtävä, jonka kirjoittamaton sääntö on se, että pitää nauttia yleistä luottamusta.

– Hänen pitää jokainen kerta tämän tyyppisissä tilanteissa miettiä, voiko luottamukseen tulla säröjä, Salminen sanoo.

Herkkyyttä vaaditaan etenkin tilanteessa, jossa lopputuloksessa yhteiseen hyvään kietoutuisi yksityistä etua.

– Tämmöisissä tilanteissa paras teko on se, että siirtää asian kokonaan omasta päätöksenteosta ja valmistelustaan pois. Näin voi säilyttää täydellisen riippumattomuuden ja luottamuksen, Salminen toteaa.