1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Robert Mugabe

Mugabe näyttäytyi julkisesti – Syrjään siirretty presidentti tuli yliopistojuhlaan

Sotilaat ottivat Zimbabwessa vallan aiemmin tällä viikolla ja Mugabea painostetaan eroamaan.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe ja hänen vaimonsa Grace Mugabe osallistuivat puolueen korkea-arvoisen jäsenen hautajaisiin elokuussa. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA-EFE

Zimbabwessa sotilaiden käytännössä syrjäyttämä presidentti Robert Mugabe on näyttäytynyt julkisuudessa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun armeija otti maan haltuunsa, uutistoimistot kertovat.

Sen mukaan Mugabe on saapunut yliopiston valmistujaisseremoniaan pääkaupungissa Hararessa.

Mugabe kuunteli kansallislaulun, minkä jälkeen hän julisti tilaisuuden avatuksi yleisön osoittaessa suosiotaan, uutistoimisto Reutersin silminnäkijälähde kertoo.

Armeijan on kerrottu määränneen Mugaben kotiarestiin ja hänen erostaan käydään neuvotteluja. Arestissa on myös Mugaben vaimo Grace, jonka on arveltu saattavan havitella miehensä seuraajaksi. Grace Mugabea ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun armeija otti vallan.

Reutersin lähde hallitsevassa Zanu-PF-puolueessa kertoi aiemmin, että puolue aikoo pakottaa Mugaben eroamaan viikonloppuna, jos hän ei lähde vapaaehtoisesti. Tuolloin Mugabea vastaan nostettaisiin myös virkasyytteet.

Erovaateista huolimatta armeija käyttäytyy yhä kunnioittavasti 93-vuotiasta Mugabea kohtaan, uutistoimisto AP sanoo. Mugaben pariskuntaa lähellä olevia ihmisiä on kuitenkin pidätetty perjantaina.

Armeija sanoo lausunnossaan edistyneensä "rikollisten kitkemisessä presidentti Mugaben ympäriltä"

Lue myös:

Zimbabwessa asuva suomalainen: Tilanne on suurelta osin rauhallinenAfrikan Unioni seuraa Zimbabwen tilannetta – ei kutsu tilannetta vallankaappaukseksi

Muutkin osaavat kuin Mugabe – vapaustaistelijat takertuivat valtaan

Analyysi: Itsevaltaista vanhusta sysätään syrjään – Seuraako Mugabea sotilasjuntta, himoshoppaaja vai Lacoste-krokotiili? 

Viisi faktaa Zimbabwesta: Mugabe hallinnut jo 1980-luvulta