1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Fariinisokerilla jatkettu tappava huume leviää Suomessa – voi imeytyä ihon läpi

Poliisin mukaan aineen käyttöön liittyy vakava yliannostuksen vaara, koska se on erittäin voimakasta.

Kuva: Poliisi

Poliisi on takavarikoinut Kaakkois-Suomessa huomattavan määrän huumausainetta, joka sisältää karfentaniiliä. Poliisi epäilee, että huumausainetta on levitetty Kaakkois-Suomen kautta myös muualle Suomeen. Karfentaniilia on takavarikoitu ainakin kymmeniä grammoja.

– Se on tappavaa tavaraa. Yliannostuksen vaara on suuri. Se voi imeytyä myös ihon läpi, eli sitä ei tarvitse käyttää. Aineen käsittely riittää, kertoo rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan ainetta on jatkettu fariinisokerilla, jolloin huumausaine muistuttaa hajultaan ja ulkonäöltään fariinisokeria. Poliisi ei kerro paikkakuntaa, jolta aine on löydetty. Yksi henkilö on vangittu.

Huumausaineen käyttöön liittyy vakava yliannostuksen vaara. Se on vaikutuksiltaan vahvin tunnettu opioidi. Laillisesti karfentaniilia käytetään eläinlääkkeenä, esimerkiksi suurten eläinten tainnuttamiseen.

Tulli takavarikoi lääkeainetta viime kesänä. Tuolloin aine löytyi postiliikenteestä. Poliisi kertoo, että ainetta on myyty Suomessa mahdollisesti heroiinina. Aiemmin tänä syksynä Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että karfentaniilia oli löytynyt vainajista Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella. 

Karfentaniili on laboratorio-oloissa valmistettu synteettinen opioidi, joka on fentanyylijohdos. Aine on jopa 10 000 kertaa morfiinia voimakkaampaa, eikä ihmiselle voida annostella turvallista käyttöannosmäärää. Aikuisen ihmisen tappava annos karfentaniilia on noin 0,03 milligrammaa. Esimerkiksi aikuisen tappava annos heroiinia on 30 milligrammaa.

Karfentaniili on keskushermostoa lamaannuttava aine, ja sen vuoksi karfentaniili voi aiheuttaa äkillisen kuolemaan johtavan tukehtumisen. Lääkeaine imeytyy myös hengityksen ja ihokosketuksen kautta elimistöön.

Karfentaniilia ei ole luokiteltu huumausaineeksi YK:n yleissopimuksessa. Sen sijaan Suomessa kansallisesti karfentaniili katsotaan huumeeksi. Luokitus lääkeaineesta huumeesta on Suomessa tehty tällä viikolla.