Maksatko liikaa liikennevakuutusta? Vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos on jäänyt osalta autoilijoista huomaamatta

Liikennevakuutus menee nykyään kuskin, ei ajoneuvon mukaan. Puolisoiden välisiä bonuksien siirtoa ei voi enää tehdä ensi vuoden alusta lähtien.

Kuva: Esko Jämsä / AOP

Nykyään autovakuutusta maksetaan sen mukaan, millainen kuski olet. Vuoden 2017 alusta autokohtaiset, kiinteät bonustaulukot poistuivat ja tilalle tuli henkilökohtaiseen vahinkohistoriaan perustuvat ajoneuvojen vakuutusmaksut.

– Ihmiset kyselivät paljon kevään aikana vakuutuksien hintoja, kun uusi laki oli tullut voimaan, kertoo autovakuutuksien tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä.

Vakuutusyhtiö OP:n ajoneuvoista kolmannes on vaihdettu uuteen vakuutusmalliin, jossa maksun lähtökohta on henkilön oma vahinkohistoria.

Vanhalle autolleen voi valita itselleen sopivan vakuutuksen, vanhan tai uuden mallisen. Esimerkiksi autovaihdon yhteydessä vaihtoehtoja on vain yksi.

– Jos nyt ostaa uuden vakuutuksen, se tulee aina tällä uudella mallilla eli oman vahinkohistorian mukaan, sanoo henkilöasiakaspalveluiden johtaja Markus Uimonen OP vakuutuksesta.

Lesket eivät saa enää automaattisesti puolison bonuksia

Vielä tänä vuonna puolisoiden välillä bonuksia on voitu siirrellä, mutta tämä loppuu vuoden 2018 alusta. Lisäksi tähän asti kuolinpesä on saanut siirtää leskelle menehtyneen puolison bonuskertymän.

– Kun siirtymäaika vuoden lopussa päättyy, sen jälkeen vahinkohistoriat ovat henkilökohtaisia eikä tällaista bonussiirtoja voi enää tehdä, kertoo Markus Uimonen OP vakuutuksesta.

Kuitenkin tästä eteenpäinkin voi bonussiirtoja tehdä harkinnanvaraisesti. Uusi laki mahdollistaa lesken huomioinnin bonuksien siirrossa.

– Meidän mielestä on oikeudenmukaista, jos auto on ollut yhteisessä käytössä. Esimerkiksi jos auto on ollut taloudessa toisen henkilön nimissä, mutta kummatkin ovat käyttäneet sitä, silloin bonukset voi siirtää, toteaa Markus Uimonen OP:sta.

Ensi vuoden alusta alkaen laki mahdollistaa puolison huomionnin, vaikka bonuksia ei voi enää puolisoiden välillä suoraan siirrellä. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Annetut bonukset saa nyt erotessa takaisin

Uusi laki vaikuttaa myös erotilanteissa uudella tavalla. Jos bonukset on siirretty puolisolle, niin erotilanteessa bonukset voi saada nyt takaisin. Tämä on mahdollista, koska vahinkohistoria on henkilökohtainen.

Jos taloudessa on kaksi autoa, kumpaakin autoa enää ei tarvitse laittaa saman puolison nimiin täysien bonuksien saamiseksi.

– Esimerkiksi perheen toinen auto voidaan laittaa toisen nimiin. Ja puolison suostumuksella antaa hänen vakuutus- ja vahinkohistoria uudelle autolle, vaikka se olisikin puolison nimissä. Tästä on käytännön hyötyä erotilanteessa, jolloin toisen ei tarvitse aloittaa pohjalta bonuksien keräämistä vaan se on jo olemassa, sanoo autovakuutuksien tuotepäällikkö Peter Roselius Ifiltä.

Tähän asti tapana on ollut pitää perheen kahta autoa yhden ja saman puolison nimissä, jotta bonushyöty olisi paras. Nyt uusi laki mahdollistaa huomioimisen eli huomioimisen päättää vakuutusyhtiö oman harkintansa mukaan.

– Tähän asti bonuksia siirrettäessä toinen on menettänyt ja toinen saanut bonukset. Nyt tämä järjestely on meillä sellainen, ettei bonuksia tarvitse siirtää vaan ne otetaan huomioon, eikä bonukset katoa toiselta vaan tulevat molemmille, kertoo Peter Roselius.

Täydet bonukset 5 vuodessa vai hyvä lähtöbonus?

Vakuutusyhtiöstä riippuu, mistä aloittelevan kuskin bonukset alkavat. Toisissa yhtiöissä bonus alkaa nollasta (siirryt toiseen palveluun)ja osassa 40 prosentista, kerrotaan Etelä-Saimaa-lehdessä. Ifillä aloitusbonus 30 prosenttia.

– Meillä on aloitusbonus 40 prosenttia. Me uskotaan siihen, että nuoretkin kuljettajat haluavat ajaa turvallisesti ja he ovat vastuullisia kuskeja, sanoo henkilöasiakaspalveluiden johtaja Markus Uimonen Op vakuutuksesta.

Ihminen voi valita pitääkö hän vanhan tuotteen vai ottaako uuden liikennevakuutuksen.

tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä.

Vahingottomien vuosien bonuskertymä on vakuutusyhtiökohtainen. Esimerkiksi Ifissä vahingottomat vuodet kerryttää bonusta 10 prosenttia per vuosi.

– Nyt jo viidessä vuodessa voi saada täydet 80 prosentin bonukset liikennevakuutukseen, kun aiemmin siihen saattoi mennä 17 vuotta, sanoo Peter Roselius Ifistä.

Lakimuutoksella halutaan edistää kilpailua

Ihmiset ovat lähteneet kyselemään edullisempia vakuutuksia innolla. Lain muutoksesta ollaan tietoisia, mutta lain sisällöstä ei ole ollut täyttä tietoa.

– Paljon kysellään sitä, että mitä lain muuttuminen tarkoittaa minun vakuutuksilleni, kertoo johtaja Markus Uimonen OP vakuutuksesta.

Vakuutusyhtiöissä lakimuutokset on otettu ilolla vastaan. Ifin Peter Roselius sanoo, että uusi laki on oikeudenmukainen niin vakuutuksenottajalle kuin myös yhtiölle.

- Sääntelyn poistuminen teki meille mahdolliseksi tuotekehittelyn, Peter Roselius.

Lakimuutoksen taustalla oli lisätä alan kilpailua.