Selvitys: Helsinki–Tallinna-tunneli kannattaa vetää lentoasemalle, jotta etenkin rahtiliikenne rullaisi hyvin

Helsinki-Vantaalta voisi matkustaa kätevästi junalla Tallinnaan, jos Uudenmaan liiton selvityksen suositus toteutuisi.

rautatieliikenne
Junarata.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Mahdollinen Helsinki–Tallinna-tunneli voisi tuoda junamatkustajat tulevaisuudessa Helsinki-Vantaan lentokentälle asti, suunnittelee FinEst Link –hankkeen selvitys.

Rautatietunnelin linjausta ja asemien toimivinta sijaintia on selvitetty Uudenmaan liiton koordinoimassa hankkeessa, jossa mukana ovat muiden muassa Helsinki ja Tallinna sekä liikennevirasto.

– Selvityksessä etsitään vastauksia siihen, kannattaako rautatietunneli rakentaa ja mikä olisi paras mahdollinen ratkaisu sen linjaukselle. Lentoasemalle ulottuvaa vaihtoehtoa puoltavat lukuisat seikat, sanoo hankkeen projektijohtaja Kari Ruohonen tiedotteessa.

Tunnelin ulottamista Helsinki-Vantaalle asti puoltaa muun muassa se, että tavaraterminaalit ja varikot saataisiin sijoitettua lentokentän melualueelle.

Suunnitelmissa olevat Kehä 4 ja Lentorata takaisivat puolestaan hyvät maantie- ja rautatieyhteydet lentokentältä valtakunnan liikennejärjestelmään.

Lapista Puolaan junalla

Myös Tallinnan päässä on suunniteltu tunnelin yhdistämistä tulevaan Rail Baltica-rataan.

Jos kaikki kolme yhteyttä Helsinki–Tallinna-tunneli, Rail Baltica sekä Lentorata toteutuvat ennakoidulla tavalla, voisi junalla jatkossa körötellä Suomen Lapista Puolan Varsovaan.

Tässä linjauksessa Helsinki–Tallinna-tunnelin henkilöliikenneasemat olisivat Suomen päässä maan alla Helsingin keskustassa, Pasilassa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tunnelin ulottaminen lentoasemalle saakka toisi myös Uudellemaalle uuden yhteyden Hanko–Hyvinkää-radalle.

– Helsingin keskustan maanalaiselta asemalta henkilöjunan matka-aika Tallinnan Ülemisteen olisi puolisen tuntia. Tässä mallissa henkilöliikenteen nopeudeksi on laskettu 200 kilometriä tunnissa, ja rekkoja kuljettavat autojunat matkaisivat 160 kilometrin tuntivauhtia, Ruohonen kertoo.

Ülemiste sijaitsee lentokentän tuntumassa noin kolmen kilometrin päässä Tallinnan keskustasta.

Junat kulkisivat tunnelissa eurooppalaisella raideleveydellä, joka on 1 435 millimetriä. Suomessa rautateiden leveys on 1 524 millimetriä. Liitos molempien maiden raidejärjestelmään olisi Pasilan ja Lentoradan välille rakennettava kaksiraiteinen osuus, jossa olisi raiteet molemmilla raideleveyksillä.

Päätöstä tunnelin rakentamisesta ei ole tehty

Selvityksen mukaan nykyään Helsingin ja Tallinnan välillä liikkuu vuosittain noin yhdeksään miljoonaa matkustajaa ja liki 4 miljoonaa tonnia merirahtia. Molempien määrien uskotaan vähintään kaksinkertaistuvan seuraavan kolmenkymmenen vuoden aikana.

Uudenmaan liiton johdolla tehtävä tunnelin toteutettavuusselvitys FinEst Link valmistuu kokonaisuudessaan helmikuussa 2018.

– Hankkeessa ei päätetä rakentamisesta eikä linjauksesta tai asemien paikoista, mutta tarjoamme vahvaa tutkimustietoa päätöksenteon pohjaksi, Ruohonen painottaa.

Liiton kumppaneina hankkeessa ovat Harjun lääninhallitus, Helsingin ja Tallinnan kaupungit, Viron liikenneministeriö ja Suomen liikennevirasto.

*Lue myös: *

Esiselvitys: rautatietunneli Helsingin ja Tallinnan välille kannattaisi

Helsinkiläispoliitikot vauhdittaisivat Helsingin ja Tallinnan välistä rautatietunnelia