1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juustot

Venäjän tullin läpivalaisulaite havaitsi erikoisen muodon – autoon oli kätketty 146 kiloa suomalaista juustoa ja voita

Lappeenrannan Nuijamaan vastaisella Brusnitsnoen raja-asemalla tulli löysi venäläisestä autosta valtavan määrän kätkettyjä elintarvikkeita.

juustot
Juustot näkyvät auton läpivalaisussa
Erikoiset muodot havahduttivat tullivirkailijatBrusnitsnoen tulli

Sunnuntaina 12. marraskuuta Brusnitsnoen tulli Venäjällä havahtui venäläiseen henkilöautoon. Tullivirkailijat epäilivät, että autossa voisi olla piilossa tavaraa.

Auto läpivalaistiin, ja siinä havaittiin erikoisia pyöreitä muotoja. Tarkemmat tutkimukset osoittivat, että autoon oli piilotettu Oltermanni-juustoa. Sen lisäksi autossa oli myös voita. Kaikkiaan autosta löytyi 258 erilaista elintarviketta, joiden yhteispaino oli 146 kiloa.

Voita oli kätketty auton takapuskurin sisälle ja juustoa matkustajatilan mattojen ja konepellin alle. Asiasta kertoo Venäjän tulli nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

juustoja kätkettynä autoon
Juustoja oli piilotettu myös auton oveenBrusnitsnoen tulli

Suomalaiset elintarvikkeet suosiossa

Venäläisten ostosmatkailijoiden määrä Suomessa on viime kuukausina ollut rajussa kasvussa. Esimerkiksi Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikan kautta itärajan on alkuvuoden aikana ylittänyt yli 2,2 miljoonaa matkailijaa. Heistä suomalaisia oli reilut 230 000 ja venäläisiä noin kaksi miljoonaa.

Venäläiset saapuvat ostoksille suomalaisiin kauppoihin, koska he luottavat Suomessa ostettuja tuotteiden laatuun. Ostosmäärät ovat valtavia. Esimerkiksi pelkästään juustoa voi olla reilu ostoskärryllinen. Lisäksi haluttuja tuotteita ovat esimerkiksi lastenruoat, vaipat, metvursti, kala ja pakastekuivattu kahvi.

autosta löytynyttä voita
Kaikkiaan autossa oli 258 erilaista tuotetta.Brusnitsnoen tulli

Lappeenrannassa automarketin pihalla voi parhaimmillaan olla kymmenenkin venäläistä linja-autoa. Ostosmatkailijat saapuvat pääasiassa Viipurista ja Pietarista.

Venäjän EU:ta vastaan asettamien pakotteiden takia Suomesta saa viedä Venäjälle enintään viisi kiloa elintarvikkeita. Siksi linja-autojen kyydissä tulee myös matkustajia, jotka eivät tee ostoksia. He ovat mukava vain vievässä elintarvikkeita Heitä kutsutaan yleisesti nimellä kilotyttö tai kilomummo.

Juustojen ja voin takavarikosta kertoi ensin sanomalehti Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Venäläinen mies ostaa juustoa Lappeenrannan Prismassa.
Venäläiset turistit ostavat lappeenrantalaisista marketeista valtaviä määriä suomalaista juustoa.Tommi Parkkinen/Yle
Lue seuraavaksi