Veneilykausi jatkuu etelässä, vaikka Lapissa lasketellaan – kymmeniä veneitä parhaimpina viikonloppuina kalassa Naantalissa

Vene kannattaa kuitenkin nostaa talviteloille ennen jäitä.

kalastus
Jani Ollikainen esittelee Merimaskussa pyydettyä ahventa.
Jani Ollikainen esittelee Merimaskussa pyydettyä ahventa.Minna Rosvall / Yle

NaantaliKalastastusyrittäjä Jani Ollikainen käynnistelee alumiinista venettä Merimaskussa. Lämpömittari näyttää viittä lämpöastetta ja merivesi on yhtä lämmintä. Lieneekö syynä ilmastonmuutos, mutta viime talvet ovat olleet samanlaisia. Vuonna 2016 Ollikainen teki leikkimielisen tempauksen ja oli vesillä joka kuussa.

– Silloin oli hetken jäitä tammi-helmikuussa, mutta muuten pääsi veneellä liikkeelle. Nytkin meillä on täällä ihan lämpimät syyskelit vielä. Tällä viikolla yhtenä päivänä melkein tuli lämmin tai kuuma, kun aurinko paistoi. Varauksia kalastusreissuille on joulukuun ensimmäiselle viikolle saakka, kertoo Ollikainen.

Parhaana sunnuntaina veneitä oli 49. En tiedä, millaisia saaliita saivat, mutta paljon oli väkeä.

Jani Ollikainen

Ollikainen muistelee aiempaa uraansa hiihtokoulunopettajana.

– Tähän aikaan oltiin tekemässä lunta rinteessä ja nyt ei käy mielessäkään, että voisi lähteä mäkeen.

Laskettelun sijaan Varsinais-Suomessa voi yhä lähteä kalaan. Merimaskun Kirkkosalmi on tunnettu kuha- ja ahvenpaikka

– Kyllä kala vetää kalamiehiä puoleensa. Parhaana sunnuntaina veneitä oli 49. En tiedä, millaisia saaliita saivat, mutta paljon oli väkeä, kertoo Ollikainen.

Vene kannattaa nostaa ennen jäitä

Monet nostavat veneet talviteloille viimeistään marraskuun alussa. Toisaalta ainakin Turun keskustan tuntumassa näkee yhä trailerin päällä ohi porhaltavia veneitä, jotka ovat todennäköisesti siirtymässä talvisijoituspaikkaansa. Venettä ei haluta jättää jäihin.

Saa tulla aika kylmiä öitä, että tämä vesi menee jäähän.

Jani Ollikainen

– Veneen moottorin tiivisteet ja veneen rakenne kärsivät jäätymisestä. Jos haluaa jättää veneen veteen, pitää olla mahdollisuus nostaa vene nopeasti. Eihän venettä kannata talveksi veteen jättää, neuvoo Jani Ollikainen.

Joutsenperhe jatkaa yhä elämää Merimaskussa.
Joutsenperhe jatkaa yhä elämää Merimaskussa.Minna Rosvall / Yle

Ollikainen on asunut toistakymmentä vuotta Kirkkosalmen rannalla. Kolmena talvena salmessa on ollut jääkansi ja yhtenä talvena pääsi kävelemään salmen yli. Jäätalvi tulee kuitenkin nopeasti.

– Päivässä meri menee ohueeseen riitteeseen. Päivässä se aukeaakin, kun tulee lämmintä vettä. Kaikuluotain näytti juuri, että veden lämpötila on 4,9 astetta. Saa tulla aika kylmiä öitä, että tämä vesi menee jäähän, pohtii Ollikainen.

Ahvenia riittää

Jani Ollikainen virvelöi jutustelun lomassa. Ammattilaisen elkein hän nostaa kalaa tasaiseen tahtiin. Heti rannan tuntumasta nousee kaksi ahventa.

– Heiton jälkeen syöttiä pompotetaan pohjassa. Siima lasketaan löysäksi ja nyt vähitellen kiristetään, neuvoo Ollikainen.

Ahven
Minna Rosvall / Yle

Samassa tärppää ja kolmas ahven on paatissa. Kalakannat ovat Ollikaisen mukaan siedettävässä kunnossa.

– Kuhakanta on heikentynyt viimeisten vuosien aikana. Ahventa on aika reilusti. Meritaimenta on vähemmän kuin ennen. Airisto on ollut 1990-luvulla meritaimenkeidas, kertoo Ollikainen.

Jäätalvet alkavat joulun jälkeen

Ilmatieteen laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) jääpeite on saapunut lounaiseen Suomeen viime vuosina tammikuussa tai helmikuussa. Esimerkiksi talvella 2015–2016 jäätalvi oli leuto ja keskimääräistä selvästi lyhyempi. Jäätalven huippukohta koettiin edellisen talven tavoin harvinaisen varhain, jo 22. tammikuuta.

Vuotta myöhemmin eli talvella 2016–2017 laajin jäätilanne oli helmikuun 12.päivänä. Silloin Selkämeren rannikolla oli kiintojäätä. Turun saaristossa oli ohutta, tasaista jäätä.