Puutarhuri antaa helpotuksen syystöihin – jätä vaahteranlehdet suosiolla nurmikolle

Syksyllä limaiset vaahteranlehdet alkavat ällöttää kotipuutarhuria. Niitä ei tarvitse haravoida, vaan jättää talveksi maahan tai kerätä pensaiden suojaksi.

vaahtera
Vaahteranlehtiä maassa
Yhdestä vaahterasta tulee valtava määrä lehtiä.Petri Kivimäki / Yle

Isosta vaahterasta tulee syksyn tulleen valtavasti lehtiä. Lehdet jäävät vaahteran ympärille helposti sentin tai parin kerrokseksi ja muuttuvat limaiseksi kerrokseksi puun ympärille.

– Vaahteran lehti on iso ja koostumukseltaan tiivis ja kova. Se aiheuttaa sen, ettei lehti ala kovin helposti maatua, kertoo puutarhuri Maija Koski Lappeenrannan kaupungilta.

Kotipuutarhuria vaahteran ympärille laskeutuneet lehdet alkavat helposti häiritä, ja harava tarttuu nopeasti asukkaan käteen. Maija Koski kuitenkin toppuuttelee.

– Vaahteran lehden voi ihan hyvin jättää talveksi maahan. Jos lehtiä on paljon, niin keväällä ne kyllä lähtevät paakkuina irti maasta.

Jos vaahteranlehdet kokoaa isoksi keoksi tai heittää monttuun, kestää maatuminen todella kauan. Siksi hyvä vinkki olisikin syksyllä ajaa puun ympärillä olevien lehtien päältä ruohonleikkurilla.

Maija Koski kertoo, että kaupungin työntekijät ajavat ruohonleikkurilla lehtimeren yltä, jolloin lehdet silppuuntuvat ja maatuvat nopeasti. Lehtien päältä pitää vaan muistaa ajaa heti, kun lehdet ovat varisseet. Tuolloin lehdet ovat vielä kuivia ja hajoavat helpommin.

– Maahan jäänyt silppuuntunut lehti on hyvää lannoitetta maalle, kertoo puutarhuri Maija Koski.

Talven aikana nurmikko ei ehdi vaurioitua, vaikka vaahteranlehdet nurmikolle jättääkin. Jos vaahteranlehtimatto on todella paksu, kannattaa se kuitenkin keväällä poistaa.

– Kun ruoho ei saa valoa, niin se voi hidastaa ruohon kasvua. Jos on ohut kerros, niin ruoho alkaa kasvaa lehtien välistä, sanoo Maija Koski.

Vaahteranlehtiä maassa
Loppusyksystä maahan varisseet vaahteranlehdet ovat limaisia ja raskaita haravoida.Petri Kivimäki / Yle

Kukkapenkin suojaksi

Omassa kotipuutarhassaan puutarhuri Maija Koski antaa vaahteranlehtien varista maahan peittämään vaahteran lähellä olevan kukkapenkin. Talven ajan lehdet suojaavat kukkapenkkiä, ja lehdet voi ottaa pois kukkapenkin päältä vasta keväällä.

– Ei paksua kerrosta lehtiä, vaan kun lehtiä tulee perennapenkin päälle, niin lehdet voi huoletta jättää sen penkin päälle. Lehdet suojaavat talven ajan kasvillisuutta.

Puskienkaan juurilta ei vaahteranlehtiä eikä muitakaan lehtiä kannata raapia pois. Lehdet suojaavat Maija Kosken mukaan kasveja ja antavat maatuessaan lisäravinnetta.

Myös koivulehdet kannattaa Maija Kosken mukaan hyödyntää puutarhassa.

– Koivunlehdet kannattaa heittää alppiruusujen alle. Se on hyvää lannoitetta ja kateainetta. Lehdet häviävät kevään ja viimeistään kevään aikana.

Puutarhuri Maija Koski kuitenkin myöntää, että monet haluavat haravoida siksi, että ympäristö olisi siistimmän näköinen.

– Eivät ne lehdet niin kauheita ole, vaikka ne maahan jäävät, tuumaa Koski.