1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Bryssel

"Riittävä" palkkataso ja sukupuolten tasa-arvo – tätä lupaa sosiaalioikeuksien julistus Euroopan kansalaisille

Julistus allekirjoitettiin Göteborgin huippukokouksessa. Se on poliittinen voitto etenkin Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenille, vaikkei sidokaan suoraan jäsenmaita.

Yle maailmalla: Bryssel
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Göteborgissa.
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Göteborgissa.Jonas Ekströmer / EPA

GÖTEBORG Euroopan unioni on muodollisesti hyväksynyt pyrkimyksen kohti yhtäläisiä oikeuksia työhön ja sosiaaliturvaan. Jäsenmaiden johtajat vahvistivat julistuksen kokouksessaan Göteborgissa iltapäivällä.

Yhteensä 20-kohtaisen julistuksen (siirryt toiseen palveluun) tarkoitus on pyrkiä todistamaan, että unionilla on annettavaa myös työntekijöille, vaikka monet siinä mainituista oikeuksista kuuluvat jäsenmaiden toimivaltaan.

Taustalla on osittain pyrkimys torpata EU-vastaista mielialaa, jonka on katsottu saavan käyttövoimaa työttömyydestä ja eriarvoisuudesta. Eri maat hakevat kuitenkin julistuksesta eri asioita.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on arvostellut Suomea passiivisuudesta sosiaalioikeuksien puolustamisessa EU-tasolla. Hallitus korostaa pikemmin talouskasvua.

– Suomi pitää tärkeänä sitä, että EU:ssa tehokkaasti parannetaan sisämarkkinoiden toimintaa ja käytetään niitä välineitä jotka ovat omiaan parantamaan talouskasvua ja työllisyyttä, sanoi valtiosihteeri Paula Lehtomäki, joka edusti hallitusta Göteborgin kokouksessa.

Sipilän poissaolo "ei ongelmallista"

Lehtomäki edusti Suomea kokouksen alkupuolella kokoontuneissa työryhmissä, sillä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei tullut paikalle lähiomaisen hautajaisten takia. Lounaskeskustelussa Suomi ei ole mukana, sillä sinne voivat osallistua vain EU-johtajat itse.

– En usko että se on ongelmallista, koska meidän näkemyksiä on välitetty Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle kirjallisesti, Lehtomäki sanoo.

Hänen mukaansa samoja asioita viedään eteenpäin joulukuun säännönmukaisessa huippukokouksessa, jossa Suomi on mukana normaaliin tapaan.

Julistus on voitto Ruotsin sosiaalidemokraattiselle pääministerille Stefan Löfvenille, jonka aloitteesta Göteborgin kokous järjestettiin. Pohjoismaissa ei ole pidetty EU-huippukokouksia yli kymmeneen vuoteen.

Elintasoerot suuria

– On selvää, että yhteismarkkinoilla ei voi olla kyse vain siitä, että työntekijät ja yritykset kilpailevat jatkuvasti heikkenevillä palkoilla ja työehdoilla, Löfven sanoi kokouksen aluksi.

Sosiaalikysymysten julistus oli tärkeä myös Euroopan komissiolle, jonka puheenjohtaja Jean-Claude Juncker isännöi edellistä tätä aihetta käsitellyttä huippukokousta 20 vuotta sitten Luxemburgin pääministerinä.

Sosiaalioikeuksien pilari ei ole laillisesti sitova asiakirja, mutta kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet sen periaatteisiin. Komissio voi jatkossa vedota siihen esittäessään sosiaalialan lainsäädäntöä.

Matkaa eurooppalaisen pelikentän tasoittumiseen on vielä pitkälti, sillä elintasoerot unionin sisällä ovat huimat. Esimerkiksi Bulgarian minimipalkka on 235 euroa, kun Luxemburgissa se on 1999 euroa. Työttömyysprosentti vaihteli viime vuonna Tšekin tasavallan neljästä prosentista Kreikan 24 prosenttiin.

Sosiaalisten oikeuksien julistuksen mukaan työntekijöillä on oikeus "riittävään" palkkaan, joka takaa kohtuullisen elintason. Sen mukaan kaikkia on kohdeltava tasa-arvoisesti, ja miehillä ja naisilla on oikeus samaan palkkaan samasta työstä.

Julistuksessa on mainittu myös mm. oikeus terveydenhuoltoon, asuntoon ja riittävään eläkkeeseen.

Lue seuraavaksi