Pormestari Lylyn kytkökset golfkenttäveivauksessa yllättivät osan Tampereen valtuutetuista – silti moni hyväksyy toiminnan

Lylyn oman valtuustoryhmän, demarien puheenjohtaja ei suostu kommentoimaan asiaa.

Lauri Lyly
Tampereen pormestari Lauri Lyly
Mari Siltanen / Yle

Yle uutisoi tänään Tampereen pormestari Lauri Lylyn sukulaiskytköksistä golfkentän siirrossa. Lyly on nimennyt työryhmän miettimään Tampereen Ruotulassa sijaitsevan kentän siirtoa Pirkkalaan, jossa hänen perheenjäsenensä pyörittävät golfravintolaa.

Yle kysyi Tampereen valtuustoryhmien puheenjohtajilta, hyväksyvätkö he Lylyn toiminnan. Lylyn takana olivat valtuustoryhmistä vihreät, perussuomalaiset ja kokoomus.

Perussuomalaisten ryhmyri Lassi Kaleva yltyy jopa suitsuttamaan Lylyn toimintaa.

– On upeaa, että pormestari on ideoinut kaikille osapuolille ehkä sopivimman ratkaisumallin. Toivon, että löytyy tapa, jolla asiaa voidaan edistää esteellisyysvaatimukset huomioiden, Kaleva vastaa.

Edes kaikki demarit eivät tienneet

Lylyn oman puolueen demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Atanas Aleksovski ei suostu kommentoimaan asiaa.

Osalle demariväestä tieto Lylyn kytköksistä asiassa ei ollut kantautunut, vaikka pormestari korostaa olleensa sukulaisuussuhteestaan avoin alusta alkaen.

Näin asiaa kommentoi nimettömänä pysyttelevä demariedustaja:

– En ole ollut tietoinen tästä sidonnaisuudesta. Näissä asioissa pitää olla todella tarkka. Työryhmän asettamista en vielä kyseenalaista, mutta jatko on jo eri asia.

Vihreät tyytyväisiä avoimuuteen

Vihreillä Lylyn yhteydet Pirkkalan on ollut tiedossa ja moni hyväksyy Lylyn toiminnan.

Ryhmänjohtaja Jaakko Stenhällin (vihr.) mukaan asia on tuotu läpinäkyvästi päätöksentekoon aiemmin.

– On totta, että mitä korkeampi asema, sitä enemmän esteellisyyksiä pitää miettiä, Stenhäll sanoo.

Vasemmistoliiton ryhmyri Mikko Aaltonen ei halunnut ottaa kantaa Lylyn toimintaan.

– Näissä asioissa olisi hyvä olla varovainen ja pidättäytyä sellaisista asioista, joissa on oma tai lähipiirin etu kyseessä. En kuitenkaan ole perehtynyt asiaan tarpeeksi jotta voisin ottaa kantaa, Aaltonen sanoo.

Vasemmistoliiton valtuutetuilta Lylyn toiminta saa pyyhkeitä.

– Pormestarilta odotan parempaa pelisilmää ja korkeaa etiikkaa päätöksenteossa. Näiden asioiden kanssa ei saa roiskia, vaan oltava erittäin tarkkana.

– Näin jälkeenpäin ajatellen, olisi ehkä voinut tehdä niinkin, että olisi heti siirtänyt asian apulaispormestarille ja syynä perheen mukanaolo golf-liiketoiminnassa.

Kyselyyn vastasi 27 Tampereen 67 valtuutetusta. 18 valtuutettua ilmoitti hyväksyvänsä pormestarin toiminnan, kuusi ei hyväksy ja kaksi ei halunnut ottaa kantaa.

Yle antoi valtuutetuille mahdollisuuden vastata kyselyyn myös nimettömästi. Kysely tehtiin tiukalla aikataululla perjantai-iltapäivänä.

Juttua muokattu 18.11. klo 10.42: Korjattu Lassi Kalevan nimi.