Käräjäoikeuden mukaan veljeskaksikko järjesteli iranilaisperhettä laittomasti maahan – hylkäsi silti kaikki syytteet

Oikeus katsoi, että laittoman maahantulon yritys ei ollut ehtinyt alkaa, jolloin rikostakaan ei tapahtunut.

rajavalvonta
Rahjavyöhyke-kyltti
Tommi Parkkinen/Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet jutussa, jossa kahta veljestä ja kolmatta miestä epäiltiin törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Oikeuden tuomio on mielenkiintoinen, sillä se katsoi veljesten tarkoituksena olleen tuoda nelihenkinen perhe laittomasti Venäjältä Suomeen. Silti kaikki syytteet hylättiin.

Tapaus juontaa juurensa viime vuodenvaihteeseen, jolloin veljeskaksikko matkusti ensin Suomesta Viipuriin. Kertomansa mukaan veljekset olivat matkalla tapaamaan sisarensa Iranista kotoisin olevaa nelihenkistä perhettä.

Viipurista ryhmä matkasi yhdessä Pietariin. Tämän jälkeen ensimmäinen veljeksistä palasi Suomeen ja matkusti Kuusamon seudulle. Toinen veljeksistä puolestaan matkusti samaan aikaan perheen kanssa henkilöautolla Pietarista Kostamuksen alueelle rajan toiselle puolelle.

Suomessa ensimmäinen veljes ja kolmas mies olivat rajan läheisyydessä odottamassa perhettä. Venäjän puolella rajaviranomaiset eivät kuitenkaan päästäneet toisen veljeksen johtamaa seuruetta rajavyöhykkeelle vievälle tielle.

Todisteita oli rutkasti, mutta ei riittävästi

Käräjäoikeudella oli rutkasti todistusaineistoa siitä, että kyseessä on ollut tarkoitus järjestää perhe laittomasti maahan. Toisella veljeksellä oli puhelimessa muun muassa runsaasti kuvakaappauksia rajaseudun kartoista. Lisäksi seurueet olivat vaihtaneet viestejä olinpaikoistaan.

Käräjäoikeuden mukaan ei myöskään ole uskottavaa, että veljekset olisivat sattumalta päätyneet samaan aikaan vastakkain eri puolille rajaa.

Oikeuden ratkaistavaksi tuli se, oliko kyse rangaistavasta laittoman maahantulon yrityksestä vai laittoman maahantulon valmistelusta, jota ei ole säädetty rangaistavaksi.

Käräjäoikeus päätyi jälkimmäisen kannalle, muun muassa siksi, että perhe ei koskaan ollut päässyt edes lähelle rajaa. Käräjäoikeuden mukaan todistusaineistoa ei ollut riittävästi siitä, että laittoman maahantulon yritys olisi tosiasiallisesti alkanut.

Syyttäjä vetosi jutussa aiempaan tapaukseen, joissa tuomioon riitti se, että henkilö oli astunut Moskovassa junaan, jonka määränpää oli Helsinki. Tuomio tuli, vaikka henkilö ei ollut päässyt lähelle rajaa.

Käräjäoikeuden mukaan tapauksia ei kuitenkaan voi verrata keskenään. Syynä on se, että junan määränpää on ennalta määrätty. Henkilöautolla liikkunut perhe puolestaan olisi itse voinut vaikuttaa määränpäähänsä.

Suomen rajaviranomaiset epäilivät, että tapaus liittyisi järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Käräjäoikeuden asiakirjoista tällainen yhteys ei käy ilmi.

Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.