Presidenttiehdokas Merja Kyllönen avasi kampanjansa: "Kohta eletään todellisuudessa, missä mummo hoitaa toista mummoa"

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen pitää Suomen maahanmuuttovastaista ilmapiiriä käsittämättömänä ja eriarvoistumista turvallisuusriskinä.

Matti M Kuva: Marjatta Rautio / Yle

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen pitää eriarvoistumisen pysäyttämistä tärkeimpänä keinona säilyttää yhteiskuntarauha. EU-parlamentissa istuva Kyllönen käynnisti vaalikampanjansa Helsingissä lauantaina.

Kyllöstä kylmää se, minkälaiseksi maaksi hän kokee Suomen viime vuosina muuttuneen.

– Suomesta on viime aikoina tullut maa, jossa osa sylkee ”vääränväristen” päälle kadulla tai marssii kansallissosialistien riveissä, ja itseään sivistyneempänä pitävät vieressä vaativat rivissä maltillisuutta ja nyökyttelevät että maassa maan tavalla.

Kyllähän tästä fasismin syleilystä saa katsoa peiliin koko poliittinen järjestelmämme.

Merja Kyllönen

Kyllönen katsoo, että vastuu ilmapiirin muutoksesta on yhteinen.

– Kyllähän tästä fasismin syleilystä saa katsoa peiliin koko poliittinen järjestelmämme. Me annoimme perussuomalaisten määritellä mistä Suomessa, suomalaisuudessa, Suomen symboleissa ja meidän identiteetissämme on kyse.

Tolokku ihminen on se, joka tarttuu toimeen ja osaa katsoa omaa napaansa kauemmaksi.

Merja Kyllönen

Kyllösen mielestä kainuulainen sanonta "tolokun ihminen" on rosvottu yhteiskunnallisessa keskustelussa vääränlaiseen käyttöön. Hän on jo aiemmin STT:lle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) arvostellut istuvan presidentin Sauli Niinistön puheita.

– Tolokku ihminen on se, joka tarttuu toimeen ja osaa katsoa omaa napaansa kauemmaksi. Oikeasti tolokku ei ole tyhmä eikä naiivi: tottakai meidän pitää neuvotella, opastaa ja sopeuttaa tulijoita suomalaiseen kulttuuriin.

Kyllönen korostaa, että Suomi tarvitsee maahanmuuttajia, mutta tasa-arvosta pidetään kiinni eikä naisten alistamista, sukuelinten silpomista tai pakkoavioliittoja hyväksytä. Rikolliset palautetaan ja salakuljettajien reitit tukitaan.

Maa, jossa kohta eletään todellisuudessa, missä mummo hoitaa toista mummoa.

Merja Kyllönen

– Meidän väestöpyramidi on aivan vinksallaan, ja silti ilmapiiri on viime vuosina ollut aivan käsittämätön.

– Kukaan ei saa tulla Suomeen ellei omista suuryritystä tai ole miljonääri, kaikki muut ovat vaan "tulossa vapaamatkustajiksi". Maa, jossa kohta eletään todellisuudessa, missä mummo hoitaa toista mummoa, kun lapsia ei synny samassa suhteessa ikääntyviin.

Kyllönen varoittaa suomalaisia nurkkakuntaisuudesta

– Meillä kuvitellaan että isot, globaalit ongelmat ratkeaisivat sillä, että me käperrymme tänne Suomen rajojen sisälle, omiin oloihimme, keskenämme kinastelemaan.

Epäilen, että tämä ratkaisu lämmittää juuri saman aikaa kuin pissatessa housuun talvipakkasilla.

Merja Kyllönen

– Voidaanhan sitäkin kokeilla, palautetaan passit, vedetään pipot silmille ja uskotaan, että maailman ongelmat ratkeavat ja pakolaisvirrat tyrehtyvät. Epäilen, että tämä ratkaisu lämmittää juuri saman aikaa kuin pissatessa housuun talvipakkasilla.

Hän pitää ilmastonmuutosta suurena konkreettisena turvallisuusuhkana, joten kaikkien poliittisten päätösten pitäisi pohjautua ilmaston kannalta kestäviin ratkaisuihin. Suomi voisi Kyllösen mukaan näyttää esimerkkiä ja tehdä kestävää ilmastopolitiikkaa.

Kyllönen käynnisti presidentinvaalinkampanjansa vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä.

Lue ehdokkaiden vaalikeskusteluista: