Leikkaussalihoitaja Hannele Toivola hoitaa huomisesta lähtien sotavammoja Jemenissä – Punaisen ristin sairaala aukeaa vihdoin

Saudi-Arabia sulki viime viikolla Jemenin rajat. Kärsijöitä ovat siviilit, sillä saarto pahentaa ruoka- ja vesipulaa.

Jemen
Sairaanhoitaja Hannele Toivola ja tansanialaiskirurgi Michael Bartholomew Mwandri.
Punaisen Ristin kansainvälisen komitean sairaanhoitaja Hannele Toivola ja tansanialaiskirurgi Michael Bartholomew Mwandri valmistautuvat tulevaan työrupeamaan pakkaamalla leikkauksissa käytettäviä taitoksia sterilointia varten. Leikkaussalityö on tiimityötä leikkauksen alusta loppuun, kommentoi Toivola.Nicolas Makhoul / Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC)

Huomenna sairaanhoitaja Hannele Toivola toivoo pääsevänsä tekemään sitä, mitä varten hän on Jemeniin tullut: hoitamaan potilaita.

Hän on ollut Punaisen ristin kansainvälisen komitean (ICRC) komennuksella Saadan kaupungissa Jemenin pohjoisosassa nyt viisi viikkoa. Sinä aikana ICRC:n työntekijät ovat remontoineet ja valmistelleet sairaalaa, joka ehti olla muutaman vuoden tyhjillään. Nyt se on valmiina, samoin kuin tarvittavat sopimukset, ja sairaala avaa ovensa lauantaina.

– Meidän tarkoitus on hoitaa sotavammoja. Ei leikata normaaleja tyriä ja suonikohjuja, vaan aseiden aiheuttamia vammoja, Toivola sanoo.

– Kovasti paljon tietysti odotamme paikallista henkilökuntaa paikalle, jotta yhteistyö heidän kanssaan voi alkaa.

Toivolan komennus Jemenissä kestää puoli vuotta. Tarkoitus on, että ICRC:n henkilökunta avaa sairaalan ja on alkuun mukana paikallisen henkilökunnan tukena. Kun heidän projektinsa päättyy, sairaala jatkaa toimintaansa paikallisvoimin.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Rajojen sulku estää ruoan tuontia

Sekä tavallisten jemeniläisten että maassa toimivien humanitaaristen järjestöjen tilanne on Toivolan mukaan heikentynyt merkittävästi kymmenen viime päivän aikana.

Saudi-Arabian johtama liittouma sulki sekä maa-, meri- että ilmaväylät Jemeniin sen jälkeen, kun huthi-kapinalliset ampuivat ohjuksen kohti Saudi-Arabian pääkaupunkia Riadia.

Liittouman mukaan saarrolla estetään Irania toimittamasta aseita Jemenin hallitusta vastaan taisteleville kapinallisille. Tällä viikolla saartoa on lievennetty avaamalla Jemenin hallituksen alueella olevia satamia.

– Adenin lentokenttä on avattu eilen, mutta edes humanitäärisen avun koneet eivät ole siitä huolimatta päässeet laskeutumaan. Tilanne on aika tulehtunut ja vaikuttaa polttoaineen sekä ruoan tuontiin, Toivola sanoo.

– 90 prosenttia Jemenissä syötävästä ruoasta on muualta tuotua.

Hannele Toivola ja Sadeq Hidhallah.
Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustustyöntekijät Hannele Toivola ja kenialainen sterilointiteknikko Sadeq Hidhallah Obaid Al Thal -sairaalan välinehuollossa.Nicolas Makhoul / Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC)

Ilman polttoainetta ei saa vettä kaivosta

Polttoaineen kallistumisella ja loppumisella on puolestaan suora yhteys puhtaan veden saamiseen. Jemenissä kaivot ovat syviä porakaivoja, joista ei saada vettä ilman generaattoreilla toimivia pumppuja. Toivolan mukaan polttoaineen hinta on rajojen sulun aikana kaksinkertaistunut.

Ja kun ei ole vettä, viemäritkään eivät toimi.

– Mikä johtaa tietysti vedestä johtuvien sairauksien yleistymiseen. Muun muassa kolera-aaltoa pelätään kovasti.

ICRC on arvioinut, että tällä hetkellä Jemenin Saadassa, Hodeidassa ja Taizissa noin miljoona ihmistä on vailla puhdasta vettä ja siten vaarassa sairastua koleraan tai muihin likaisen veden mukana tarttuviin sairauksiin.

Toivolan mukaan humanitaaristen järjestöjen avulle on Jemenissä kovasti tarvetta, sillä maan oma terveydenhuoltojärjestelmä on romahtanut pitkään jatkuneen konfliktin myötä. Järjestöt joutuvat kuitenkin käymään aina poliittisia neuvotteluja siitä, miten ne hyväksytään sisään maahan ja mitä ne saavat tehdä.

– Jos vertaa aikaisempiin komennuksiin, niin täällä Jemenissä poliittinen tilanne on paljon tulehtuneempi ja herkempi kuin monella muulla konfliktialueella, Toivola arvioi.

Hän on aiemmin työskennellyt ICRC:n komennuksilla esimerkiksi Etelä-Sudanissa.

Lisää aiheesta:

YK-järjestöt vaativat Jemenin saarron purkamista – "Nälänhädän uhka kasvaa päivä päivältä"

Sisällissota, nälänhätä, kolera – Kaikesta tästä Jemenin pitäisi selvitä, mutta miten tilanteeseen päädyttiin?