1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Robert Mugabe

Zimbabwessa jo Mugaben oma puoluekin haluaa presidentin eroavan

Zimbabwen valtiollisen tv:n uutislähetys alkoi otsikolla "Zanu-PF kehottaa Mugabea eroamaan". Vastaavaa oli vielä viime viikolla mahdoton kuvitella.

Presidentti Robert Mugabe esiintyi lyhyesti yliopiston valmistujaisjuhlassa perjantaina 17. marraskuuta. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA-EFE

Zimbabwessa hallitseva puolue Zanu-PF kehottaa presidentti Robert Mugabea eroamaan, kertoo Zimbabwen valtiollinen tv-yhtiö ZBC (siirryt toiseen palveluun).

ZBC:n mukaan kahdeksan Zanu-PF:n kymmenestä piirijärjestöstä on kehottanut Mugabea luopumaan presidentin ja puolueen pääsihteerin viroista sillä perusteella, että hän on korkean iän aiheuttaman toimintakyvyttömyyden vuoksi menettänyt puolueen hallinnan.

Zimbabwelaisen Newsday-lehden (siirryt toiseen palveluun)mukaan kaikki kymmenen piirijärjestöä olisivat antaneet Mugabelle epäluottamuslauseen.

Armeijan käytännössä syrjäyttämä Mugabe näyttäytyi perjantaina julkisuudessa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun armeija otti maan haltuunsa. Mugabe avasi yliopiston valmistujaisseremonian pääkaupungissa Hararessa.

Armeijan on kerrottu määränneen Mugaben kotiarestiin ja hänen erostaan käydään neuvotteluja.

Reutersin lähde hallitsevassa Zanu-PF-puolueessa kertoi aiemmin, että puolue aikoo pakottaa Mugaben eroamaan viikonloppuna, jos hän ei lähde vapaaehtoisesti.

Lue myös:

Zimbabwessa asuva suomalainen: Tilanne on suurelta osin rauhallinenAfrikan Unioni seuraa Zimbabwen tilannetta – ei kutsu tilannetta vallankaappaukseksi

Muutkin osaavat kuin Mugabe – vapaustaistelijat takertuivat valtaan

Analyysi: Itsevaltaista vanhusta sysätään syrjään – Seuraako Mugabea sotilasjuntta, himoshoppaaja vai Lacoste-krokotiili? 

Viisi faktaa Zimbabwesta: Mugabe hallinnut jo 1980-luvulta