EK:n hallituksen puheenjohtaja kikystä: Ei siitä haittaakaan ollut

Veli-Matti Mattila sanoo, että tärkein syy Suomen talouskasvulle on se, että Suomi on päässyt mukaan kansainväliseen talouskasvuun.

Veli-Matti Mattila
Ykkösaamu
Ykkösaamu

Reilu vuosi sitten solmitusta kilpailukykysopimuksesta ei ole ollut ainakaan haittaa Suomen taloudelle, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Mattila.

– Ei siitä varmasti haittaa ollut, varmasti hyötyäkin. Tärkein syy Suomen talouden kasvulle on se, että Suomi on päässyt vihdoinkin mukaan kansainväliseen ja Euroopan talouden kasvuun. Vähän kyllä myöhemmin kuin muut markkinat, mikä on kyllä vähän harmillista, sanoo Mattila Ylen TV 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Mattila sanoo, että monet ennustukset povaavat kasvun tyrehtymistä.

– Mutta toivon, että Suomessa omilla toimilla esimerkiksi paikallisella sopimisella, voidaan kilpailukykyä parantaa niin, että jos suhdanteet kääntyvät alaspäin, niin Suomi on se joka pärjää.

Mattila otti kantaa palkkatasoon viime keväänä Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) (vaatii kirjautumisen), mikä synnytti pienimuotoisen kohun. Mattilan sanominen tulkittiin niin, että EK ehdottaa 10–15 prosentin palkan alennuksia.

– Palkan alentamisia ei siinä keskustelussa vaadittu. Pahoittelinkin kyllä niiden osalta, jotka tästä harmistuivat. Enemmänkin haastattelussa halusin tuoda esiin sitä, että kun seuraamme Ruotsin mallia ja viemme paikallista sopimista eteenpäin, niin vastaavia taloudellisia kasvuja on mahdollista saada, niin kuin Ruotsilla on ollut viime vuosina.

Mattila: Malttia julkisten alojen palkkaneuvotteluihin

Mattila arvioi Ykkösaamussa, että Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden työehtoneuvotteluissa saavutettu sopimus runsaan kolmen prosentin palkankorotuksista on katto myös muiden alojen palkankorotuksille.

– Luotan, että vientiliitot ovat katsoneet, että heillä on varaa tälläiseen kustannustason nousuun. Liittokierrosta on kuitenkin vielä jäljellä, ja on paljon toimialoja, joilla kustannustason nousukyky ei ole tuota tasoa.

– Vienti on nyt kuitenkin määritellyt omasta näkökulmastaan sen katon, arvioi Mattila.

Julkisen puolen palkkaneuvotteluihin Mattila toivoo erityistä malttia. Monet liitot ovat ilmoittaneet hakevansa tulevissa neuvotteluissa kompensaatiota kilpailukykysopimuksessa leikatuille lomarahoille. Mattila toivoo, ettei kiky-päätöksiä lähdetä avaamaan.

– Kilpailukykysopimuksessahan tapahtui hyvin erilaisia, tärkeitä muutoksia eri aloilla. Kiitos niistä kaikille palkansaajille, että ollaan oltu mukana parantamassa kilpailukykyä.

– Vähän hankalaahan se sitten olisi, jos nyt aletaan yhdestä kohdasta purkaa tälläistä hyvin laajasti tehtyä yhteisymmärrystä. Siitä ei tietysti kauhean hyvä mieli tule muille.

Julkisten alojen työehtoneuvotteluissa on Mattilan mukaan otettava huomioon myös se, että valtio velkaantuu edelleen miljardeja euroja vuodessa.

Voit katsoa Mattilan koko haastattelun jutun yhteydessä olevasta videosta.