SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen avasi ”feministisen ulkopolitiikkansa” sisältöä

Haatainen arvostelee pamfletissaan, ettei Suomen valtionjohto satsaa oikeudenmukaisuuden edistämiseen, kuten Tarja Halosen presidenttikaudella tehtiin.

Tuula Haatainen
SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen.
SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen saapumassa presidentinvaalipaneeliin Helsingissä maanantaina 13. marraskuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen julkisti demareiden puoluevaltuuston kokouksessa pamfletin ”Suomen paikka maailmassa”, jossa hän käy läpi ulkopoliittista ajatteluaan.

Haatainen täsmentää näkemyksiään ajamastaan ”feministisestä ulkopolitiikasta”, jossa korostuvat tasa-arvo, ihmisoikeudet, kansainvälinen yhteistyö ja kurjistumisen ehkäiseminen.

– Feministinen lähestyminen ulkopolitiikkaan ei rajoitu vain naisten aseman parantamiseen, vaan kyseessä on laajempi tarkastelukulma. Tarkoitus on parantaa syrjittyjen asemaa ja siten edistää yhteiskuntien vakautta, kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen vastaista taistelua, Haatainen linjaa.

Esikuvana Ruotsi

Esimerkkinä feministisen ulkopolitiikan menestyksestä Haatainen mainitsee nykyisen, demarijohtoisen hallituksen luotsaaman Ruotsin.

Haatainen huomauttaa, että Ruotsi tunnetaan humanitaarisena suurvaltana, joka on EU:n ulkopoliittisen linjan vahva muovaaja ja ”kansainvälisen diplomatian ytimessä”. Samalla Ruotsin puolustusbudjettia ja asevientiä on kasvatettu.

– Ruotsin esimerkki kertoo, että feministisessä ulkopolitiikassa kovat voimapolitiikan keinot ja ihmisoikeuksista kumpuavat pehmeät arvot voivat kulkea käsi kädessä, Haatainen kirjoittaa.

Piikki Niinistölle

Haataisen mukaan Suomi on aikaisemmin toteuttanut tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia edistävää ulkopolitiikkaa, mutta tilanne on huonontunut sen jälkeen, kun edellisen demaripresidentin kausi päättyi.

Haatainen kirjoittaa pamfletissaan, että Suomen valtionjohto käytti ”aikaansa ja arvovaltaansa” oikeudenmukaisuuden edistämiseen erityisesti 2000-luvun alkuvuosina, presidentti Tarja Halosen johdolla.

– Viime vuosina näin ei valitettavasti ole enää toimittu, Haatainen arvostelee.