Herätys: Teatteri on seksuaaliselle ahdistelulle altis, malminetsintä vilkastunut ja yhdysvaltalaiskenraali uhmaisi ydinkäskyä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
John Hyten.
Kenraali John Hyten.Yonhap / EPA

Yhdysvaltalaiskenraali uhmaisi Trumpin ydinkäskyä

Yhdysvaltain ydinaseiskuista vastaava kenraali kieltäytyisi toteuttamasta presidentti Trumpin määräämää ydinaseiskua, jos se olisi kenraalin mielestä laiton. Yhdysvaltain ilmavoimien strategisen komentokeskuksen (USSTRATCOM) päällikkönä toimiva kenraali John E. Hyten esitti lausumansa kansainvälisessä turvallisuusfoorumissa Halifaxissa.

Kadonneesta sukellusveneestä ehkä hätäsignaaleja

Argentiinan puolustusministeriön mukaan kadoksissa oleva sukellusvene San Juan on mahdollisesti yrittänyt ottaa yhteyttä satelliitin välityksellä. Ministeriön mukaan se on havainnut seitsemän epäonnistunutta yhteydenottoyritystä, jotka todennäköisesti tulivat sukellusveneestä. Vene ja sen 44 hengen miehistö katosivat keskiviikkona. Vene oli tuolloin Argentiinan rannikon keskivaiheilla.

Argentiinan laivaston julkaisema, päiväämätön kuva San Juan -sukellusveneestä.
Argentiinan laivaston julkaisema, päiväämätön kuva San Juan -sukellusveneestä.Argentiinan laivasto / EPA

Geologian tutkimuskeskuksen poikkeuksellinen rooli muuttunut

Malminetsintä on vilkastunut Suomessa. Samalla perinteisesti päävastuuta malminetsinnästä kantaneen Geologian tutkimuskeskuksen rooli on pienentynyt ja yksityisten yritysten rooli kasvanut. Monet malminetsintägeologit ovat huolissaan, mihin tilanne johtaa, kun kallioperäkartoitus on jäämässä yksityisten yritysten harteille.

Malminetsintäkairauksissa saatavista kairasydämistä tutkitaan, mitä metalleja kallioperä kätkee.
Malminetsintäkairauksista saatavia näytteitä.Jarmo Honkanen / Yle

"Teatteri on seksuaaliselle ahdistelulle altis yhteisö"

– Teatteri on seksuaaliselle ahdistelulle erittäin altis paikka. Siellä työskennellään keholla ja tunteilla. Tunteiden ilmaisussa voidaan käyttää jopa manipulaatiota, sanoo Ylen kulttuurivieras, teatteriohjaaja Milja Sarkola. Hän on hämmentynyt siitä laajuudesta, jolla tietoa seksuaalisesta ahdistelusta on vyörynyt viime viikkoina.

Milja Sarkola
Milja SarkolaNella Nuora / Yle

Sunnuntai sateinen, alkuviikosta kylmenee

Sunnuntaina lumi- ja räntäsateita yltää etelästä Pohjois-Pohjanmaalle asti. Rannikoilla voi tulla vettä. Lapissa on poutaista ja selvästi muuta maata kylmempää. Lue tarkemmat säätiedot Ylen sääsivuilta.

Sunnuntain sääkartta.
Yle Sää