Tahtien Sodan pahiksena on tangomafia – Imperiumin edustaja, joka pakottaa kuuntelemaan tangoa

Vuonna 85 -musikaalin tekijäkaksikko hyppää uudessa musiikkikomediassa 10 vuotta eteenpäin. Suomi ei ole EU:ssa ja Seinäjoen tangomafia sanelee tahdit.

teatteritaide
Neljä miestä seisoo näyttämöllä kertomassa Tahtien Sota -musiikkikomediasta
Sami Hintsanen (vas.) ja Mikko Töyssy laulavat ja näyttelevät. Riku Suokas ja Heikki Syrjä käsikirjoittavat ja ohjaavat.Tiina Kokko / Yle

HämeenlinnaRiku Suokkaan ja Heikki Syrjän kynästä on lähtenyt teattereiden näyttämölle monta musiikkipitoista teosta. Esimerkiksi Tampereen Työväen Teatterissa parhaillaan nähtävä, Jari Aholan tähdittämä (siirryt toiseen palveluun) Mauno Peppone Extended.

Ja uutta tykitystä on luvassa, kun Hämeenlinnan Teatterin lavalla käydään Tahtien Sotaa ensi syyskuusta alkaen.

Musiikkikomedian lähtötilanne vaikuttaa mielenkiintoiselta. On vuosi 1995. Suomi ei ole EU:ssa, maa on lamassa ja sulkeutunut. Musiikkimaailmaa hallitsee rautaisella otteella Seinäjoen tangomafia pelätyn tangopoliisin SeiPon avulla.

Rockin, popin, discon ja jazzin hallussapito, soittaminen ja kuunteleminen on rangaistava teko. Tahtien Sota -nimestä voi jo päätellä väistämättömän taistelun asetelmat ja osan henkilöhahmoistakin.

Tarvitaan sankari ja hänelle "oppi-isä".

Näytelmä ammentaa samasta lähteestä kuin George Lucasin Tähtien Sota -elokuvat eli Joseph Campbellin The Hero with a Thousand Faces -sankarimytologiasta. Samalla musiikkikomedia parodioi Lucasin elokuvia.

Suokkaan ja Syrjän Vuonna 85 -musikaalia esitettiin Tampereella reippaasti yli 300 kertaa. Vielä kaksikko ei ryhdy arvailemaan millaiset menestysedellytykset Tahtien Sodalla on.

Tangon ystävien ei pidä suuttua

Näytelmän ärhäkkä SeiPo saa epäilemään, josko tuttuja lauluja sisältävästä esityksestä löytyy myös jännitystä.

– Jos tangoa vihaa, niin tämähän on kauhua täynnä, nauraa Riku Suokas, mutta pohtii sitten käsikirjoitusta astetta vakavammin.

– Kun tehdään sankaritarinaa, niin totta kai meillä pitää olla pahikset.

Suokkaan ja Syrjän aivoissa ryhtyi raksuttamaan, mikä vuonna 1995 voisi olla hyvä Imperiumin edustaja edes puoliuskottavasti.

Kun tehdään sankaritarinaa, niin totta kai meillä pitää olla pahikset.

Riku Suokas

– Tangoväki on niin intohimoista ja mustasukkaista porukkaa omasta taiteenlajistaan, niin me ajateltiin, että se on hyvä Imperiumin edustaja, joka koittaa saada kaikki kuuntelemaan tangoa.

Tarkoituksena ei ole kuitenkaan suututtaa tangoväkeä. Hämeenlinnassakin aikoinaan teatteria johtanut Suokas toivoo katsomoon myös tangon ystäviä.

– Ei teistä tässä liian roistoja tehdä. Kunnioitetaan ja lauletaankin kauniita tangoja.

Samalla linjalla on Heikki Syrjä, kuten myös toinen pääosan esittäjä, Sami Hintsanen.

– Kaikki, mistä jonkin sortin parodiaa mahdollisesti tehdään, eihän semmoista synny, jos kohde ei ole huomattava ja arvostetussa asemassa. Ei me tangoa tässä pilkata. Se nyt vaan on tässä tarinassa se pahis, Hintsanen petaa jo valmiiksi.

Mikko Töyssy saa vihdoin sankarin roolin

Tahtien Sodassa sankarin viittaa sovitellaan tanssilavan nuoren apumiehen, Petrin harteille. Olisiko hän se, joka yhdistää musiikin eripuraiset kapinajoukot samaan rintamaan tangomafiaa vastaan?

Petrin roolin tekee Mikko Töyssy, Hämeenlinnan Teatterin näyttelijä ja muun muassa Yle TV2:n Villi kortti -ohjelmasta tuttu mies.

– Mietiskelin itsekseni, että taitaa olla ensimmäinen sankarin rooli, mikä osuu kohdalle. Johan se oli aikakin, lohkaisee Töyssy ja saa Suokkaan, Syrjän ja Hintsasen nauramaan.

– Sitä on odotettu tässä jo tovi. Kyllä jo lapsena oli batman- ja hämähäkkimiesasut käytössä. Sitä on jotenkin jo silloin alustettu.

– Ja olet aina itsekin tiennyt olevasi prinssiainesta. Nyt suuren yleisön on aika ymmärtää se, lisää vettä myllyyn Hintsanen.

– Totta, onhan se harmi, jos se tieto jäisi vain meikäläiselle, Töyssy komppaa.

Neljä miestä seisoo teatterin lavalla kädet puuskassa, taustalla Tähtien Sodasta lainattu alkutekstiteema
Sami Hintsanen (vas.), Mikko Töyssy, Riku Suokas ja Heikki Syrjä.Tiina Kokko / Yle

Tamperelainen muusikko, näyttelijä ja muun muassa Ylen Tartu mikkiin -ohjelmaa juontanut Sami Hintsanen esittää musiikkikomediassa erakoitunutta entistä rock-tähteä Grazy-Topi Oinosta, josta tulee nuoren Petrin kumppani taistelussa tangopoliisia vastaan.

Hintsanen oli ennen haastattelupäivän aamua lukenut keittiön pöydän ääressä Tahtien Sodan käsikirjoitusta.

– Kyllä mä ihan aidosti naureskelin. Hyviä juonenkäänteitä ovat pojat kirjoittaneet.

Tahtien Sodassa kuultavien laulujen skaala on laaja. Luvassa on musiikkia Whitesnakesta Tarja Ylitaloon.

Musiikkikomedian kapellimestari Antti Paranko on säveltänyt näytelmään myös uutta musiikkia. Suokkaan mukaan sitä kuitenkin käytetään esityksessä lähinnä elokuvanomaisesti kuvaamaan tunnelmaa.

Tahtien Sodan kantaesitys on Hämeenlinnan Teatterissa 1. syyskuuta 2018.