Hyppää sisältöön

Islannin suurin tulivuori muuttunut epävakaaksi – päällä olevaan jäätikköön syntynyt kilometrin painuma

Öræfajökull-tulivuorelle on tyypillistä, että se purkautuu räjähtämällä.

Islannin suurin tulivuori Öræfajökull osoittaa heräämisen merkkejä.

Asiasta kertovat Islannin ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun) sekä tiedesivusto Tiedetuubi (siirryt toiseen palveluun).

Ensimmäinen merkki vuoren aktivoitumisesta saatiin tutkimussatelliittin kuvasta, joka varmistettiin lentokoneen ylilennolla eilen perjantaina. Vuoren päällä olleen jäätikön havaittiin laskeutuneen. Öræfajökull sijaitsee kokonaisuudessaan Vatnajökull-jäätikön alla.

Painuma on halkaisijaltaan noin kilometrin mittainen ja on juuri tulivuoren romahtamisesta syntyneen kattilan muotoisen vuorimuodostuman, kalderan, päällä.

Tutkijat uskovat, että tulivuoresta purkautuvat kaasut ovat alkaneet sulattaa jäätä altapäin. Vuoresta lähtevässä sulavesiuomassa on havaittu kohonneita rikkipitoisuuksia.

Öræfajökullin alueella on havaittu aiempaa enemmän seismistä toimintaa elokuusta lähtien ja Islannin väestönsuojeluviranomaiset ovat korottaneet hälytystasoaan. Vuoren tila on todettu epävakaaksi.

Tutkijat eivät usko Öræfajökulllin purkautuvan kuitenkaan aivan lähiaikoina.

Öræfajökullin tiedetään purkautuneen kahdesti sinä aikana, kun Islanti on ollut asuttu: vuosina 1362 ja 1727–1728.

2110 metriä korkea tulivuori on purkautuessaan syössyt sisuksiltaan poikkeuksellisen jähmeää laavaa. Jähmeys johtuu siitä, että se sisältää paljon piitä, joka taas vangitsee sisäänsä paljon kaasua.

Laavaan sitoutuva kaasu paineistuu kuumuudessa ja on herkkää räjähtämään.

Jääpeitteinen tulivuori Öræfajökull kuvattuna 2004. Kuva: AOP