1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Robert Mugabe

Zimbabwelaiset vaativat kaduilla Mugaben eroa – presidentti tapaa armeijan komentajan huomenna

Zimbabwelaiset vaativat pääkaupungin kaduilla presidentti Robert Mugaben eroa. Zimbabwen armeija syrjäytti presidentin keskiviikkona.

Zimbabwen armeija esti juhlivia mielenosoittajia pääsemästä presidentin virka-asunnolle Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa 18.11.2017. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Zimbabwelaiset lähtivat lauantaina sankoin joukoin kaduille vaatimaan presidentti Robert Mugaben eroa. Mielenosoittajat marssivat maan pääkaupungin Hararen halki päämääränään presidentin virka-asunto.

Armeija kuitenkin esti iltapäivällä protestoijia pääsemästä perille, kertoo uutistoimisto AFP. Uutistoimisto Reutersin mukaan mielenosoittajat aikoivat suunnata seuraavaksi Mugaben omaan Blue Roof -kartanoon, jossa presidentti on kotiarestissa.

AFP:n mukaan kymmenettuhannet mielenosoittajat tanssivat ja juhlivat kaduilla, mutta meno alkoi hiljetä illansuussa. Käytännössä valtaa pitävä armeija ilmoitti perjantaina tukevansa mielenosoituksia.

Mielenosoittajat vaativat presidentti Robert Mugaben eroa mittavalla marssilla Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa 18.11.2017. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Mugaben oma puolue haluaa erottaa johtajansa jo sunnuntaina

Zimbabwen armeija syrjäytti aiemmin viikolla Mugaben, mutta on kiistänyt, että kyseessä olisi vallankaappaus. Mugaben oma puolue Zanu PF on vaatinut käytännössä Mugaben eroa ja valtiollinen media kertoo avoimesti erovaatimuksista. Toistaiseksi Mugabe on kuitenkin tiettävästi kieltäytynyt eroamasta.

Lauantaina Zanu PF ilmoitti, että puolue pitää sunnuntaina ylimääräisen kokouksen, jossa on tarkoitus erottaa Mugabe puolueen johtajan paikalta. Puolue aikoo myös palauttaa syrjäytetyn varapresidentin Emmerson Mnangawan puoluejohtoon ja puolestaan erottaa Mugaben vaimon Grace Mugaben puolueen naisjärjestön johdosta.

Valtiontelevisio puhuu Mugaben eron puolesta

Lauantai-iltana Zimbabwen valtiontelevisio ZBC kertoi (siirryt toiseen palveluun), että armeijan komentaja tapaa jälleen Mugaben sunnuntaina. ZBC:n otsikkona lauantain marssista kertovassa uutisessa on "Zimbabwelaiset haluavat Mugaben ulos". Saman uutisen kuvituksena on mielenosoittajan kyltti: "Armeija, kansan ääni".

Uutiseen on täydennetty klo 17.55 tiedot Zanu PF:n sunnuntaisesta kokouksesta. Alaotsikkoon on korjattu, että Mugabe syrjäytettiin keskiviikkona eikä tiistaina.

Uutiseen on täydennetty klo 20.30 tiedot Mugaben ja armeijan komentajan tapaamisesta ja AFP:n arviosta mielenosoittajien määrästä. Lisäksi uutiseen on lisätty faktalaatikko Mugabesta.

Zimbabwessa jo Mugaben oma puoluekin haluaa presidentin eroavan