Libanonin pääministeri: Palaan Beirutiin keskiviikoksi

Libanonin pääministeri Sa'd al-Hariri lensi Saudi-Arabiasta Pariisiin lauantaina. Haririn Saudi-Arabiassa antama eroilmoitus on hämmentänyt Libanonin politiikkaa jo kaksi viikkoa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (oik.) vastaanotti Libanonin pääministeri Saad Haririn Pariisissa 18.11.2017. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Libanonin pääministeri Sa'd al-Hariri aikoo palata Libanoniin. Hariri kertoi asiasta vieraillessaan Pariisissa lauantaina. Hariri kertoi osallistuvansa Libanonin itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin maan pääkaupungissa Beirutissa ensi keskiviikkona.

Yllätyseronsa aiheuttamaa poliittista kriisiä hän sanoi kommentoivansa vasta puhuttuaan Libanonin presidentin kanssa. Hariri antoi vain lyhyet lausunnot ranskaksi ja arabiaksi. Jälkimmäisessä hän muistutti uutistoimisto AP:n mukaan eronneensa pääministerin tehtävästä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron lounasti Haririn sekä tämän vaimon ja vanhimman pojan kanssa presidentinpalatsissa Pariisissa. Sa'd al-Hariri saapui vaimonsa ja vanhimman poikansa kanssa Ranskaan lauantaina.

Libanonissa Haririn toimet ovat herättäneet hämmennystä. Hariri matkusti 4. marraskuuta Saudi-Arabiaan ja ilmoitti eroavansa Libanonin pääministerin tehtävästä. Hän sanoi pelkäävänsä salamurhaa. Libanonin hallinto ilmoitti uskovansa, että Saudi-Arabia on ottanut Haririn kiinni ja pitävän häntä maassa vastoin tahtoaan.

Hariri itse sanoi tiedotteissaan, että oli Saudi-Arabiassa vapaaehtoisesti. Hän on sekä Saudi-Arabian että Libanonin kansalainen.

Uutista on täydennetty klo 16.30 uutistoimisto AP:n tiedolla Haririn arabiankielisen lausunnon sisällöstä.