Erdoğan "vihollisena" Naton harjoituksessa – Turkin presidentti vaatii enemmän kuin anteeksipyyntöä

Naton ja Norjan mukaan siviilityöntekijä oli vastuussa Turkin nykyisen presidentin sekä nyky-Turkin perustajan päätymisestä harjoitusmateriaaliin.

Recep Tayyip Erdogan
Mielenosoittajat kantoivat Mustafa Kemal Atatürkin kuvia ja huusivat Naton vastaisia iskulauseita Istanbulissa Turkissa 18.11.2017.
Mielenosoittajat kantoivat Mustafa Kemal Atatürkin kuvia ja huusivat Naton vastaisia iskulauseita Istanbulissa Turkissa 18.11.2017.Sedat Suna / EPA

Sotilasliitto Naton ja siihen kuuluvan Turkin välille on virinnyt kiista harjoituksessa käytetyistä kuvitteellisista vihollisista. Turkin ulkoministeriön mukaan Naton Norjassa järjestetyssä harjoituksessa käytettiin nyky-Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürkin patsaan kuvaa markkeeraamassa vihollista. Toisaalla käytettiin nimeä Erdoğan viittaamassa "vihollisjohtajaan".

Turkki ja maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan raivostuivat, ja 40 turkkilaissotilasta vedettiin pois Stavangerissa Etelä-Norjassa pidetystä harjoituksesta.

Nato ja Norja: Yksityishenkilön näkemys

Nato ja Norja ovat pahoitelleet tapahtunutta Turkille. Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi lausunnossaan pyytävänsä anteeksi ja totesi, että kyseessä oli yksilön toiminta eikä sotilasliiton näkemys. Stoltenbergin mukaan vastuussa oli Norjan palkkaama siviilityöntekijä ja mahdollisista rangaistuksista päättää Norja.

Stoltenberg pyysi anteeksi vielä toiseenkin kertaan Kanadassa järjestetyssä Naton konferenssissa, ja pahoittelunsa on esittänyt myös Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen (siirryt toiseen palveluun). Hän sanoi myös, ettei kyseessä ole Norjan näkemys ja että tapaus selvitetään perusteellisesti. Sekä Bakke-Jensen että Stoltenberg korostivat Turkin tärkeyttä Natossa.

Erdoğanille anteeksipyyntö ei riitä

– Olette nähneet epäkunnioittavan käytöksen Naton harjoituksessa. Tätä ei pelkällä anteeksipyynnöllä kuitata, Erdoğan sanoi televisiopuheessa lauantaina.

Erdoğan ei kuitenkaan kertonut, millaista hyvitystä hän sotilasliitolta odottaa.

Atatürkin muiston loukkaaminen on Turkissa rikos. Myös valtion ylimpien johtajien, kuten Erdoğanin loukkaaminen on kriminalisoitu. Turkkilaiset syyttäjät kertovat aloittaneensa rikostutkinnan asiasta.

Naton ja Turkin välejä on viime aikoina kiristänyt myös muun muassa Turkin päätös ostaa ilmapuolustusjärjestelmä Venäjältä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP