1. yle.fi
  2. Uutiset

Argentiina tehostaa kadonneen sukellusveneen etsintöjä myrskysäässä

Viranomaiset valmistautuvat etsimään merenpohjasta. Yhteys sukellusveneeseen katkesi keskiviikkona. Mukana on 44 miehistön jäsentä.

sukellusveneet
Argentiinan laivaston julkaisema, päiväämätön kuva San Juan -sukellusveneestä.
Argentiinan laivaston julkaisema, päiväämätön kuva San Juan -sukellusveneestä.Argentiinan laivasto / EPA

Argentiinan laivasto etsii yhä kiivaammin kadoksissa olevaa sukellusvenettään. Mar del Platan laivastotukikohdan komentajan Gabriel Gonzalezin mukaan viranomaiset valmistautuvat tekemään etsintöjä merenpohjassa.

Laivasto ilmoitti perjantaina, että sukellusvene San Juaniin ei ole saatu yhteyttä sitten keskiviikon. Saksalaisvalmisteisessa sukellusveneessä on 44 miehistön jäsentä. Alus oli lähtenyt Ushuaista Tulimaasta, ja viimeiset havainnot ovat puolimatkasta Valdésin niemimaan korkeudelta.

Etsintöjä on hidastanut myrskyinen sää. Argentiinalaisten oman kaluston lisäksi etsinnöissä on mukana Ushuaiassa asemapaikkaa pitävä Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkimuslentokone.

Yhteysongelmien syyksi epäillään sähkökatkosta

Argentiinan presidentti Mauricio Macri kirjoitti lauantaina viestipalvelu Twitterissä, että Argentiina tekee kaiken tarpeellisen, jotta sukellusvene löytyy mahdollisimman nopeasti.

Laivaston komentaja Carlos Zavalla piti lauantaina toivoa yllä.

– Toistaiseksi tiedetään vain, että alukseen ei saada yhteyttä. Ei muuta, Zavalla sanoi paikalliselle A24-tv-kanavalle.

Laivasto arvelee, että yhteysongelmat johtuvat sähkökatkoksesta. Laivaston määräysten mukaan sukellusveneen tulee nousta pintaan, jos sen viestintäyhteyksissä on vikaa.

San Juan on otettu käyttöön vuonna 1983, ja se on uusin Argentiinan kolmesta sukellusveneestä.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi