Palestiinalaiset uhkaavat katkaista suhteet Yhdysvaltoihin

Riita johtuu Yhdysvaltojen aikeista sulkea palestiinalaisten Washingtonin-toimisto. Yhdysvaltain presidentin vävy yrittää elvyttää Lähi-itä-neuvotteluja.

Lähi-itä
Palestiinalaiset viettivät entisen presidenttinsä Jasser Arafatin kuoleman 13. vuosipäivää 9.11.2017. Kuvassa nuori nainen, palestiinalaisten lippu sekä entisen presidentin Jasser Arafatin kuvia Gazassa.
Palestiinalaiset viettivät entisen presidenttinsä Jasser Arafatin kuoleman 13. vuosipäivää 9.11.2017. Kuva Gazasta.Mohammed Saber / EPA

Palestiinalaisjärjestöt uhkasivat lauantaina lopettaa kaiken yhteydenpidon Yhdysvaltojen kanssa. Syynä ovat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon aikeet sulkea Palestiinalaisten vapautusjärjestön PLO:n diplomaattinen toimisto Washingtonissa.

PLO:n pääsihteeri Saeb Erekatin mukaan PLO ei voi hyväksyä Yhdysvaltojen suunnitelmia. Kansainvälisen yhteisön silmissä PLO edustaa kaikkia palestiinalaisia.

Trumpin hallinto ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa. Israelin pääministerin edustajien mukaan toimiston sulkeminen on Yhdysvaltojen asia.

Sulku voidaan perua kolmen kuukauden kuluessa, jos neuvottelut etenevät

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan toimiston lupaa ei ole uusittu, koska laki edellyttää sitä. Yhdysvalloissa lakiin on kirjattu, ettei maa voi sallia palestiinalaisten pitää toimistoa Washingtonissa, jos he pyrkivät saamaan Kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkimaan Israelin toimia.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi syyskuussa YK:ssa palestiinalaisten pyytäneen ICC:tä tutkimaan muun muassa Israelin Länsirannalle rakentamia siirtokuntia.

Vuonna 1994 avatun palestiinalaisten Washingtonin-toimiston toimilupa on uusittava puolen vuoden välein. Ministeriön mukaan presidentti Trump voi 90 päivän kuluessa perua päätöksen, jos katsotaan, että "palestiinalaiset ovat ryhtyneet suoriin ja merkityksellisiin neuvotteluihin Israelin kanssa".

Palestiinalaisten ulkoministerin Riad Malkin mukaan palestiinalaisten johto ei hyväksy minkäänlaista painostusta. PLO:n Erekat puolestaan sanoo Yhdysvaltojen taipuneen Israelin painostukseen. PLO:n mukaan Yhdysvallat heikentää omaa kykyään toimia rauhanvälittäjänä alueella.

Trump on valtuuttanut vävynsä ja neuvonantajansa Jared Kushnerin johtaman ryhmän edistämään mahdollisia rauhanneuvotteluja Lähi-idässä.

Lähteet: AP, AFP