1. yle.fi
  2. Uutiset

Kadonneesta Argentiinan sukellusveneestä havaittu mahdollisesti yhteydenottoja

Asiasta kertoo Argentiinan puolustusministeriö.

sukellusveneet
Argentiinan laivaston julkaisema, päiväämätön kuva San Juan -sukellusveneestä.
Argentiinan laivaston julkaisema, päiväämätön kuva San Juan -sukellusveneestä.Argentiinan laivasto / EPA

Argentiinan puolustusministeriön mukaan kadoksissa oleva sukellusvene San Juan on mahdollisesti yrittänyt ottaa yhteyttä satelliitin välityksellä. Ministeriön mukaan se on havainnut seitsemän epäonnistunutta yhteydenottoyritystä, jotka todennäköisesti tulivat sukellusveneestä. Yhteydenotot olivat kestoiltaan neljästä 36 sekuntiin.

Ministeriöstä kerrotaan, että signaalien lähdettä paikannetaan parhaillaan yhteistyössä nimeämättömän yhdysvaltalaisen, satelliittiyhteyksiin erikoistuneen yhtiön kanssa.

Ensimmäisten tietojen perusteella ei voi sanoa, minkä tyyppisiä yhteydenottoja kadonneesta aluksesta on yritetty tehdä. Haaksirikkoutuneesta sukellusveneestä on usein mahdollista lähettää pintaan kelluva paikannin, joka lähettää hätäsignaaleja satelliittien avulla. Uutistoimisto AFP kertoo samoihin viranomaisiin viitaten, että sukellusveneestä olisi havaittu hätäsignaali.

Edellinen yhteys keskiviikkona

Maan laivasto ilmoitti perjantaina, ettei sukellusveneeseen ole saatu yhteyttä keskiviikon jälkeen. Saksalaisvalmisteisessa sukellusveneessä on 44 miehistön jäsentä. Alus oli lähtenyt Ushuaista Tulimaasta. Viimeiset havainnot ovat puolimatkasta Valdésin niemimaan tasalta.

Etsintöjä on hidastanut myrskyinen sää. Argentiinalaisten oman kaluston lisäksi etsinnöissä on mukana Ushuaiassa asemapaikkaa pitävä Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkimuslentokone.

Muokattu klo 03.03: Muutettu otsikkoa. Sukellusveneen yhteydenottoyritykset on tulkinnut hätäsignaaleiksi ainoastaan uutistoimisto AFP.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi