Yhdysvaltalaiskenraali tiukkana: "En noudattaisi Trumpin käskyä laittomasta ydiniskusta"

Ilmavoimien kenraali John E. Hyten kertoo keskustelleensa asiasta presidentin kanssa.

joukkotuhoaseet
John Hyten
John E. Hyten vuonna 2014.Matt Davis / Yhdysvaltain ilmavoimat

Yhdysvaltain ydinaseiskuista vastaava kenraali kieltäytyisi toteuttamasta presidentti Trumpin määräämää ydinaseiskua, jos se olisi kenraalin mielestä laiton. Asiasta on kertonut muun muassa Business Insider -verkkolehti. (siirryt toiseen palveluun)

Canadian Press -uutistoimiston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain ilmavoimien strategisen komentokeskuksen (USSTRATCOM) päällikkönä toimiva kenraali John E. Hyten esitti lausumansa kansainvälisessä turvallisuusfoorumissa Halifaxissa.

– Luulen, että jotkut pitävät meitä tyhminä. Emme ole tyhmiä ihmisiä, Hyten vastasi asiasta esitettyyn kysymykseen.

– Ajattelemme näitä asioita paljon. Jos sinulla on vastuu, kuinka et ajattelisi asiaa?

Kenraalin mukaan hän ja presidentti Trump ovat myös keskustelleet, mitä tapahtuisi tilanteessa, jossa presidentti määrää hänen mielestään kansainvälisen lain vastaisen iskun.

– STRATCOMin päällikkönä toimin presidentin neuvonantajana ja hän kertoo minulle mitä tehdä. Mutta jos se on laitonta, arvatkaa mitä sitten tapahtuu? Aion kertoa, että herra presidentti, tuo on laitonta. Miten hän vastaisi? Kysymällä mikä olisi laillista. Ja sitten esittäisimme vaihtoehdot, joissa olisi erilaisia vaikuttamistapoja tilanteeseen ja näin se homma toimisi. Ei se ole niin vaikeaa.

Laittomiin käskyihin reagointia harjoitellaan

Kenraalin mukaan on tavallista harjoitella tilanteita, joissa reagoidaan laittomiin käskyihin. Hän kertoo harjoittelevansa sodan oikeussääntöihin liittyvää päätöksentekoa joka vuosi. Sääntöihin liittyy hänen mukaansa niin kutsuttu välttämättömyysperiaate ja se, että ylipäätään laittoman määräyksen toteuttaminen on Yhdysvaltain lain mukaan rangaistavaa.

– Joudut vankilaan, jos noudatat laitonta määräystä. Voit joutua vankilaan loppuelämäksesi.

Business Insiderin mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ei ole välittömästi kommentoinut Hytenin lausuntoa.

Komentaja Lindberg mukana konferenssissa

Puolustusvoimien mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös Suomen puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg osallistuu Halifaxin turvallisuuskonferenssiin puhujana. Komentajan lisäksi tilaisuuteen osallistuu hänen erityisavustajansa, kommodori Jukka Anteroinen.

Lindberg on julkaissut Twitter-tilillään kuvia tapahtumasta.