Hyppää sisältöön

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip juhlivat rautahäitään

Britannian kuningatar Elisabet ja prinssi Philip viettävät maanantaina 70-vuotishääpäiväänsä perheen ja ystävien kanssa.

Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin virallinen 70-vuotishääpäiväpotretti sekä hääkuva vuodelta 1947. Kuva: Matt Holyoak / AFP / Lehtikuva

Kuningatar Elisabet II ja prinssi Philip juhlistavat maanantaina 70 vuotta kestänyttä yhteistä taivaltaan Windsorin linnassa pidettävällä yksityisellä illallisella, johon osallistuu perheenjäseniä ja ystäviä.

Lontoossa myös Westminster Abbeyn kellot soivat hallitsijaparin kunniaksi. 91-vuotias kuningatar Elisabet ja 96-vuotias prinssi Philip menivät siellä naimisiin 20. marraskuuta 1947. Lähes kuusi vuotta myöhemmin, 2. kesäkuuta 1953, Elisabet kruunattiin Westminster Abbeyssä Britannian hallitsijaksi.

Kuningatar Elisabet on ensimmäinen Britannian hallitsija, joka juhlii rautahäitään. Kun pariskunta juhli 50-vuotishääpäiväänsä, kuningatar ylisti prinssi Philipiä tuekseen ja voimavarakseen.

Elisabet tapasi laivaston upseerina työskennelleen Philip Mountbattenin ensimmäistä kertaa Philipin serkun häissä vuonna 1934. Philip oli syntyjään Kreikan ja Tanskan prinssi.

Kuningas Yrjö V antoi Philipille ennen häitä Edinburghin herttuan arvon. Kuningatar Elisabet myönsi hänelle takaisin prinssin arvon vuonna 1957.

Prinssi Philip on tukenut vaimoaan koko tämän hallitsijakauden ajan. Elokuussa ilmoitettiin, että prinssi luopuu julkisista edustustehtävistä.

Hääpäivän kunniaksi kuningatar Elisabetista ja prinssi Philipistä on julkaistu uusi valokuva. Kuvassa kuningattarella on yllään pukusuunnittelijansa ja henkilökohtaisen avustajansa Angela Kellyn suunnittelema kermanvärinen mekko.

Hänellä on myös vuonna 1966 lahjaksi saatu keltakultainen "Skarabee"-rintaneula, jossa on rubiini ja timantteja, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Kuningatar Elisabet II nousi valtaan isänsä Yrjö VI:n kuoleman jälkeen 6. helmikuuta 1952, vajaat viisi vuotta häiden jälkeen. Hän on Britannian kaikkien aikojen pisimpään hallinnut kuninkaallinen.

Tarkennettu 21.11. valtaannousun ja kruunajaisten päivämäärät