1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Robert Mugabe

Zimbabwen Mugabe sai potkut – Lähes 40 vuotta hallinnut yksinvaltias erotettu valtapuolueen johdosta

Zimbabwen valtiollinen johto on erottanut maata 1980-luvun alusta lähtien hallinneen presidentti Mugaben puolueensa johdosta. Tämä tarkoittaa käytännössä presidentin viran menettämistä.

Robert Mugabe
Robert Mugabe
Zimbabwen armeija syrjäytti presidentti Robert Mugaben vallasta aiemmin tällä viikolla ja asetti hänet kotiarestiin.Jekesai Njikizana / AFP

Zimbabwen johtava puolue Zanu-PF on erottanut pitkäaikaisen johtajansa Robert Mugaben. Hänet korvaa entinen varapresidentti Emmerson Mnangagwa.

Samassa kokouksessa Mugaben vaimo Grace Mugabe erotettiin puolueen naisjärjestön puheenjohtajan tehtävästä, kertoo uutistoimisto Reuters. Puoluelähteiden mukaan Grace Mugabea ja hänen lähipiiriään vastaan aiotaan myös nostaa syytteitä. Niiden laatua ei kuitenkaan eritelty vielä.

Zanu-PF vaatii Mugabea eroamaan maanantain puoleenpäivään mennessä. Muutoin parlamentti aikoo aloittaa toimet syytteen nostamiseksi häntä vastaan. Myös Zimbabwen oppositiopuolue on aikonut haastaa Mugaben oikeuteen, ellei hän luovu vallasta.

Mugabe neuvottelee kenraalien kanssa

Armeija syrjäytti Mugaben vallasta aiemmin tällä viikolla ja asetti hänet kotiarestiin. Mugabe tapasi sunnuntai-iltapäivänä kenraaleja kartanossaan. Armeijan on arveltu taivuttelevan presidenttiä eroamaan. Valtiollinen Zimbabwe Herald -lehti on julkaissut (siirryt toiseen palveluun) kuvia tapaamisesta, muttei vielä tietoja keskustelujen sisällöstä.

Mugaben erottamista jo vuosia vaatinut poliitikko Chris Mutsvangwa haluaa Mugaben myös poistuvan maasta.

– Me menemme nyt loppuun asti. Hän [Mugabe] yrittää neuvotella kunniallista poistumistietä, mutta hänen pitäisi vain haistaa kahvia ja niellä se, Mutswangwa muotoili uutistoimisto Reutersille.

Eilen lauantaina suuret väkijoukot juhlivat pääkaupungin Hararen kaduilla Mugaben syrjäyttämistä.

Uutista on täydennetty klo 17.09: Lisätty tieto siitä, että Mugaben puolue Zanu-PF vaatii hänen eroaan. Lisätty myös tietoa Mugaben ja armeijan kenraalien tapaamisesta.

Lue myös:

Oma puolue hylkäsi Zimbabwen presidentin – miten Mugaben nyt käy?

Muutkin osaavat kuin Mugabe – vapaustaistelijat takertuivat valtaan

Analyysi: Itsevaltaista vanhusta sysätään syrjään – Seuraako Mugabea sotilasjuntta, himoshoppaaja vai Lacoste-krokotiili?

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi