1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Robert Mugabe

Oma puolue hylkäsi Zimbabwen presidentin – miten Mugaben nyt käy?

Zimbabwen presidentin Robert Mugaben ja hänen puolisonsa Grace Mugaben asema on käymässä yhä ahtaammaksi. Vielä on epäselvää, kuka Zimbabwea jatkossa hallitsee.

Robert Mugabe
Zimbabwelaisten lehtien lööppejä sunnuntaina 19.11.2017: "Zanu PF erottaa Mugaben tänään", "Zimbabwe puhuu" ja "Presidentti tapaa kenraalit tänään".
Zimbabwelaisten lehtien lööpit kertoivat sunnuntaina 19.11.2017: "Zanu PF erottaa Mugaben tänään", "Zimbabwe puhuu" ja "Presidentti tapaa kenraalit tänään".Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwea hallitseva puolue Zanu PF päätti sunnuntaina erottaa presidentti Robert Mugaben puoluejohtajan paikalta. Tilalle nostettiin Mugaben vastikään erottama varapresidentti Emmerson Mnangagwa.

Mugabe oli aikoinaan perustamassa puoluetta, joka nyt sysäsi hänet syrjään. Puolueessa odotetaan Mugaben seuraavaksi eroavan presidentin tehtävästä.

Mutta mitä Zimbabwen tulevaisuudessa näkyy?

1. Mugabe eroaa

Mugaben on määrä tavata sunnuntaina Zimbabwen armeijan komentaja. Armeija ja valtiollinen media ovat julkisesti asettuneet tukemaan Mugaben eroa. Samaa vaati sunnuntaina Zanu PF.

Sunnuntaina oletettavasti käydään keskustelua eroamisen ehdoista ja esimerkiksi Mugaben oikeudesta omaisuuteensa. Jos Mugabe suostuu eroamaan, seuraaja lienee selvä: Zanu PF:n puheenjohtajaksi nostettu varapresidentti Mnangagwa.

Mugabe voi toki lähteä eroamattakin. Vaikutusvaltaisen Zimbabwen vapaussodan veteraanijärjestön johtaja Chris Mutswanga sanoo, että Mugabe neuvottelee "kunniallisesta poistumisesta". Mutswanga kehotti Mugabea lähtemään maasta hyvän sään aikana.

2. Mugabe ajetaan maanpakoon

Yksi vaihtoehto on poistuminen maasta. Britannian yleisradioyhtiö BBC arvioi (siirryt toiseen palveluun), että Etelä-Afrikka olisi muuten luonteva kohde, mutta Grace Mugabeen siellä kohdistuneet pahoinpitelyepäilyt vaikeuttavat siirtymistä etelänaapuriin.

BBC:n mukaan Mugabet saattaisivat lähteä kohti itää Singaporeen tai Malesiaan. Pariskunta omistaa kiinteistöt molemmissa maissa.

3. Mugabe takertuu valtaan

Armeijassa on jonkin verran tukea Mugabelle ja valtiollinen mediakin on osittain käsitellyt Mugabea edelleen kunnioittavasti.

Esimerkiksi valtion omistaman Zimbabwe Heraldin uutisissa ongelmien syynä esitetään presidentin sijaan ennemminkin hänen vaimoaan Grace Mugabea tukeva, G40-nimellä kutsuttu lähipiiri.

Zimbabwen hallitseva puolue vaati kuitenkin sunnuntaina niin tiukasti Mugabea eroamaan, että on varsin epätodennäköistä, että Mugabe voisi hallita maata edes muodollisesti ensi vuoden vaaleihin asti.

4. Miten käy Grace Mugaben?

Yksi syy armeijan päätöksen syrjäyttää presidentti Mugabe näyttää olleen halu estää Grace Mugaben nousu presidentiksi.

Grace Mugabe syrjäytettiin "ikuisiksi ajoiksi" sunnuntaina Zanu PF:n naisjärjestön johdosta, ja puolueen mukaan häntä uhkaavat myös jonkinlaiset syytteet.

Kansan keskuudessa närää on herättänyt jo aiemmin presidentin puolison kalliiksi käyvä elämäntapa. Grace Mugabella saattaisi olla tukalat paikat, mikäli hän haluaisi Zimbabween jäädä.

Grace Mugaben olinpaikasta ei ole ollut varmaa tietoa sitten presidentin syrjäyttämisen. Aluksi hänen arveltiin paenneen Namibiaan. Siellä viranomaiset ovat kuitenkin kiistäneet tämän.

Myös muista paikoista on huhuttu, mutta Grace Mugabe saattaa edelleen olla miehensä kanssa kartanossa Hararessa.

5. Ei vallankaappausta, mutta sotilaallinen vallansiirto?

Armeija on presidentti Mugaben syrjäyttämisestä lähtien varonut puhumasta vallankaappauksesta. Nyt hallitsevan puolueen johtoon nostetulla Emmerson Mnangagwalla näyttää olevan armeijan tuki.

Lauantaisen suurmielenosoituksen perusteella zimbabwelaiset vaikuttavat nauttineen mahdollisuudesta kritisoida julkisesti presidenttiä. Nähtäväksi jää, tukeeko armeija mielenilmauksia vielä, kun Mugaben jälkeinen aika todella alkaa.

Lue lisää:

Zimbabwen Mugabe sai potkut – Lähes 40 vuotta hallinnut yksinvaltias erotettu valtapuolueen johdosta

Analyysi: Itsevaltaista vanhusta sysätään syrjään – Seuraako Mugabea sotilasjuntta, himoshoppaaja vai Lacoste-krokotiili?

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi