Tammisunnuntain dokumentti näyttää ensimmäistä kertaa sisällissodan alkutahdit valkokankaalla

Suomen itsenäisyyden alkuvaiheiden historiaa kuvaava dokumenttielokuva Tammisunnuntai 1918 on valmis. Viikonloppuna sen näki kolme täyttä salillista elokuvayleisöä Ylistarossa, jossa osa tapahtumista on dramatisoitu.

dokumenttielokuvat
Kirkkokansa valmiina dokumentin kuvauksiin.
Tammisunnuntai-dokumentin vapaaehtoiset kirkkokohtauksessa Ylistaron kirkossa. Kohtauksessa eletään joulukuuta 1917.Anri Koski/Yle

Ylistarolainen Pekka Kärnä ja moni muu pohjalainen yli kielirajojen on tehnyt kovan työn. Työryhmät Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla (mm. Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry ja Vörå krigskolas arbetsgrupp) ovat kaivaneet sadan vuoden takaista historiaa, valokuvia, tapahtumapaikkoja ja rahoitusta. Pohjalaiset halusivat kertoa, mitä lakeuksilla tapahtui talvella 1918. Nämä tapahtumat näytetään nyt ensimmäistä kertaa valkokankaalla.

Tämän tarinan kertomisen tärkeys ymmärrettiin myös muualla. Mukaan saatiin joukko kovia tekijöitä: käsikirjoittajaksi Antti Tuuri, tuottajaksi Matila & Röhr Productions ja ohjaajaksi Ilkka Vanne.

– Kyllä uskoin tähän. Kun Marko Röhr soitti viime joulukuussa, aika nopeasti vastasin, että lähden. Tämä oli niin mielenkiintoinen tämä aihe, joten heittäydyin tähän, kommentoi Ilkka Vanne.

vanha valokuva Ylistarosta 1918.
Tammisunnuntai-dokumenttielokuva

Kaikkien historiaa

Suomi oli itsenäistynyt, mutta tilanne vielä poliittisesti epävakaa. Maassa oli 125 000 venäläistä sotilasta, Pohjanmaallakin noin 5000. Nimenomaan Pohjanmaalla oli vielä vahvassa muistissa perimätieto siitä, mitä venäläiset olivat isonvihan aikana tehneet.

Pohjalaiset olivat myös asialla, kun nuoret miehet lähetettiin sotilasoppiin Saksaan 1917. Tammikuussa 1918 heitä palasi takaisin samalla laivalla aselastin kanssa. Valkoisen Suomen päälliköksi nimetty Mannerheim oli tullut Vaasaan ja johti sieltä käsin operaatiota, joka alkoi venäläisten varuskuntien aseistariisunnalla.

Elokuva kuvaa yhtä aikaa sekä yleistä että paikallista historiaa. Toisin sanottuna se kertoo muun muassa venäläisvaruskuntien valtaamisesta Ylistarossa ja postijunan kaatamisesta Seinäjoen ja Vaasan välisellä radalla, mutta upotettuna koko isoon historian jaksoon 1800-luvun lopulta alkaen. Kuvituksena on vanhoja valokuvia, arkistokuvaa sekä dramatisoituja kohtauksia Ylistarosta.

Ylistarolainen Pekka Kärnä oli taustatyöryhmien vetäjä ja teki työtä mm. rahoituksen saamiseksi elokuvalle.
Ylistarolainen Pekka Kärnä oli taustatyöryhmien vetäjä ja teki työtä mm. rahoituksen saamiseksi elokuvalle. Mikko Hakomäki

"Teitte oikein"

Rahoituksen haaliminen kasaan oli haastavaa, mutta siinä onnistuttiin juuri oikeaan aikaan. Kun kaikki varmistui tammikuussa 2017, ehdittiin vielä kuvata talviset maisemat Ylistaron oikeilla tapahtumapaikoilla. Nyt taustatyöryhmää vetänyt Pekka Kärnä on silmin nähden tyytyväinen:

– Tottakai tämä maaliinpääsy on hyvä tunne ja on ilo katsoa tyytyväisiä naamoja salissa. Se huokuu siellä, että teitte oikein, sanoo Kärnä.

Vaikka päätapahtumat sijoittuvat valkoiselle Pohjanmaalle, dokumentti ei asetu kenenkään puolelle. Siinä kuvataan objektiivisesti historian tapahtumia ja sitä miten ajauduttiin "veljessotaan".

– Nämä tapahtumat ovat olleet tabu, vaiettu asia. Tässä pyrittiin nyt objektiivisesti kertomaan, miten asia silloin oli. Ehkä tämä voisi toimia pelin avauksenakin keskusteluun, sanoo Kärnä.

Viikonloppuna Filmiä ja valoa -festivaaleille Ylistaron idylliseen Matintupaan jonotettiin etenkin ennen Tammisunnuntai-dokumentin esityksiä.
Viikonloppuna Filmiä ja valoa -festivaaleille Ylistaron idylliseen Matintupaan jonotettiin etenkin ennen Tammisunnuntai-dokumentin esityksiä. Mikko Hakomäki

Levitykseen?

Viime viikonloppuna elokuvaa näytettiin kolme kertaa loppuunmyydylle salille ja kerran kutsuvieraille. Kaikki eivät edes mahtuneet sisään, joten lisäesityksiä on vielä viikolla. Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalin näytösten jälkeen elokuvista keskustellaan ja Tammisunnuntain dokumentin yleisö vaikutti tyytyväiselle. Ylistaron Matintuvan intiimi tunnelma sai monet katsojat jopa herkistymään. Joillekin dokumentti antoi uutta tietoa.

Dokumentti sopiikin hyvin vaikka historian opetukseen. Se on 50 minuutin pituinen selkeästi ilmaistu ja napakka paketti, joka mahtuu oppitunnin raameihin, mutta miksei myös tv-tunnin blokkiin. Tuotantoyhtiö on aloittamassa neuvottelut Yleisradion kanssa.

Lisäksi dokumentti lähtee aluksi kiertämään pohjalaispaikkuntien elokuvateattereita Vaasaan, Lapualle, Kauhavalle, Kurikkaan, Kauhajoelle ja Jalasjärvelle.