1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Robert Mugabe

Puolueensa erottama Zimbabwen presidentti tv-puheessaan: Aion johtaa puoluekokousta joulukuussa

Mugaben odotettiin ilmoittavan erostaan. Sen sijaan saatiin sekava kuvaus 1970-luvun sisällissodasta.

Robert Mugaben kuva katseli seinältä, kun hallitseva Zanu PF -puolue erotti hänet johtajan paikalta Zimbawen pääkaupungissa Hararessa 19.11.2017. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwen pitkäaikainen presidentti Robert Mugabe aikoo yhä johtaa Zanu PF:n puoluekokousta joulukuussa. Mugabe ilmoitti asiasta puheessa, joka lähetettiin Zimbabwen valtiontelevisiossa sunnuntai-iltana.

Mugaben puolue Zanu-PF päätti syrjäyttää hänet puoluejohtajan paikalta aiemmin sunnuntaina.

Mugabe piti puheensa presidentin virka-asunnossa Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa sunnuntaina. Puheesta odotettiin yleisesti Mugaben eroilmoitusta.

Sen sijaan puhe oli polveileva kuvaus Zimbabwen talouden ja Zanu PF -puolueen ongelmista sekä 1970-luvun sisällissodasta. Mugabe myös sekosi ajoittain sanoissaan ja paikalla olleet armeijan edustajat auttoivat presidenttiä löytämään oikeat paperit.

– Kiitos ja hyvää yötä, Mugabe päätti puheensa.

Nyt 93-vuotias Mugabe on ollut maailman vanhin valtiojohtaja. Hän on hallinnut Zimbabwea vuodesta 1980 lähtien.

Oma puolue uhkaa syytteillä

Zanu-PF antoi sunnuntain kokouksessa Robert Mugabelle aikaa maanantain puoleenpäivään asti erota. Muutoin puolue aikoo ajaa Mugabelle virkasyytettä.

Vaikutusvaltaisen Zimbabwen vapaussodan veteraanien järjestön johtaja Chris Mutsvangwa puhui Mugaben puheen jälkeen myös virkasyytteen puolesta.

– Tuolla puheella ei ollut mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Ajamme virkasyytettä ja kutsumme kansan takaisin kaduille, Mutsvangwa sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Zimbabwen ilmavoimien komentaja Perence Shiri tervehti maan presidenttiä Robert Mugabea (oik.) Hararessa 19.11.2017. Kuva: AFP

Zimbabwen armeija syrjäytti Mugaben viime keskiviikkona, mutta on kiistänyt, että kyse olisi vallankaappauksesta. Mugabe neuvotteli armeijan komentajien kanssa sunnuntaina. Neuvottelujen sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen, eikä Mugabekaan niitä puheessaan avannut.

Lauantaina zimbabwelaiset lähtivät sankoin joukoin kaduille armeijan ja hallitsevan puolueen tukemana ja vaativat Mugaben eroa. Mugabe on kuitenkin kieltäytynyt eroamasta.