1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Houkuttaako äkkilähtö kaukomaille? Tarkista ensin onko rokotesuojasi kunnossa

Sairastuminen pilaa tehokkaasti odotetun matkan, oli kyseessä sitten malaria tai ärhäkkä turistiripuli. Onneksi matkailija voi itse tehdä paljon tautien ehkäisemiseksi.

matkailu
Ylen aamu-tv: Kaukomatkailijan terveysvinkit
Ylen aamu-tv: Kaukomatkailijan terveysvinkit

Tähän aikaan vuodesta moni Suomen säihin tympääntynyt suuntaa kaukomaille. Tuliaisina saattaa kuitenkin tulla ihan muuta mitä matkailija on toivonut. Maanantain aamu-tv:n vieraaksi saapunut infektiolääkäri Heli Siikamäki kertoi vinkkejä miten matkailijan kannattaa toimia, jotta ei sairastuisi matkallaan.

Siikamäki korostaa, että matkailijan tulee pitää huolta siitä että perusrokotukset ovat kunnossa. Niin matkaillessa kuin Suomen rajojen sisällä pysyessä tarvitaan jäykkäkouristus-kurkkumätä-rokotus ja siihen tehosterokotus kymmenen vuoden välein. MPR-rokote puolestaan suojaa tuhkarokon, hinkuyskän ja vihurirokon varalta, ellei niihin ole jo saanut suojaa aiemman sairastumisen myötä. Ennen 70-lukua syntyneet ovat usein sairastaneet näitä tauteja jo lapsuudessaan.

Erityisesti tuhkarokkorokote on matkailijalle tarpeen, sillä Euroopassakin on ollut laajoja tuhkarokkoepidemioita. Lisäksi Siikamäki lukee influenssakausirokotuksen matkailijan perusrokotuksiin.

Euroopan ulkopuolella matkustettaessa A-hepatiittirokotteen kannattaa olla voimassa. Kerran otettu A-hepatiittirokotesarja antaa Siikamäen mukaan suojan käytännössä loppuiäksi.

Muistatko saamasi rokotteet?

Aiemmin saatujen rokotteiden ja niiden voimassaoloajan selvittäminen ei ole aina helppoa.

– Niistä pitäisi itse pitää huolta. Rokotuskortti on kätevä, vinkkaa Siikamäki.

Siikamäki kertoo, että keskusrekisteriä saaduista rokotteista ei vielä ole olemassa, mutta ehkä tulevaisuudessa nämäkin tiedot voisivat näkyä Kanta-palvelussa. Nyt niistä ei ole tietoja kootusti missään. Jos on ottanut rokotteet aina samasta paikasta, kyseisen terveysaseman kirjaamista tiedoista ne toki löytyvät.

Rokote unohtui – äkkilähdöllä sairastamaan

Suomalaisilla on kattava yleinen rokotusohjelma. Voiko sen varaan laskea jos suunnittelee lähtevänsä äkkilähdöllä matkaan?

Siikamäki toteaa, että ennen äkkilähdön varaamista kannattaa selvittää omien rokotteiden voimassaoloaika ja matkakohteen tilanne. Matkan pilaavilta sairauksilta välttyy helpommin, jos perusrokotukset ja tavallisimmat matkailijan erityisrokotukset on muutoinkin pitänyt kunnossa.

Matkailijan on silti huomioitava vielä kunkin kohteen tautitilanteen vaatimat erityisrokotteet. Eri matkakohteilla on nimittäin erilaiset terveysriskit. Kannattaa myös muistaa, että monet rokotukset pitää ottaa hyvissä ajoin ennen matkaa.

Siikamäki suosittelee kaikille matkailijoille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta löytyvää Matkailijan terveysopasta (siirryt toiseen palveluun). Sivuilta löytyy maakohtainen luettelo, josta voi selvittää matkakohteen mukaan tarvitseeko matkailija estolääkityksiä, rokotuksia tai rokotustodistuksia.

– Suurimpaan osaan trooppiseen Afrikan maista tarvitaan keltakuumerokote. Se on pakollinen, havainnollistaa Siikamäki.

Toisena esimerkkinä Siikamäki nostaa Japanin aivokuumeen, jota varten tarvitsee rokotteen, jos lähtee reissaamaan pidemmäksi aikaa Aasian alueelle. Japanin aivokuume on hyttysten välityksellä leviävä virussairaus, jota esiintyy useissa Aasian maissa Japanista aina Intiaan ja Pakistaniin.

Malarian estolääkitys on vasta puoli voittoa – suojautuminen tärkeää

Malariaa vastaan ei ole matkailijoille saatavilla rokotetta, mutta sen sijaan tautiin on saatavilla estolääkitys. Lääkitys aloitetaan ennen matkaa, lääkettä otetaan säännöllisesti matkan aikana ja kuuria jatketaan vielä matkan jälkeen.

– Erityisesti trooppisessa Afrikassa malariariski on suuri sekä maaseudulla että erityisesti kaupungeissa. Malaria on ihmisen tauti ja hyttynen levittää sitä ihmisestä toiseen. Trooppiseen Afrikkaan tarvitaan aina malarian estolääkitys, toteaa Siikamäki.

Otetun estolääkityksen lisäksi hyönteisten puremien ehkäisy on ensiarvoisen tärkeää.

– Malariaa levittävät hyttyset pistävät hämärän ja pimeän aikana. Heti kun alkaa aurinko laskea, pitkähihaista ja pitkälahkeista vaatetta päälle ja paljaalle iholle hyttyskarkotetta. Hyttyset ovat ärhäkimpiä auringon nousun ja laskun aikaan, kertoo Siikamäki.

Siikamäki kertoo, että matkoilla hyönteisiin tepsivät Suomessa hankitut hyttyskarkotteet yhtä lailla kuin matkakohteessa hankitut.

– Ihan samaa tavaraa ne ovat. Dietyylitolyamidi eli DEET on kaikkein tehokkain ja sitä on suomalaisissakin hyttyskarkotteissa.

Matkavakuutus auttaa sairastuneen kotiin

Suurin osa matkailijan terveysongelmista on infektioita, eli lieviä matkaripuleita ja hengitystieinfektioita. Niiden oireista selviää tavallisesti kotikonstein: levolla ja nestettä tankkaamalla. Lääkärin apua tarvitsee, jos nousee korkea kuume, on veristä ripulia, tai jos kyseessä on pieni lapsi tai ikäihminen.

Parasta on tautien ennaltaehkäisy, eli hyvän käsihygienian noudattaminen sekä tarkkuus ruokien ja juomien suhteen. Monilta harmeilta välttyy, jos juotavaksi kelpuuttaa vain pulloveden. Juomiin ei kannata ottaa jääpaloja.

Harvemmin sattuu onnettomuuksia, mutta ne voivat olla vakavia. Myös sydäninfarkti tai aivoinfarkti voi yllättää matkalla yhtä hyvin kuin kotimaassakin.

Esimerkiksi Uusi Suomi (siirryt toiseen palveluun) kertoo artikkelissaan vuonna 2016, että ambulanssilento Suomeen voi maksaa vaikkapa 150 000 euroa. Umpisuolen puhkeaminen vaikkapa Thaimaassa voi puolestaan johtaa jopa 15 000 euron kuluihin.

Myös matkavakuutuksen korvausehdot kannattaa lukea tarkkaan, muistutti Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) taannoin. Jo entuudestaan olemassa olevien sairauksien johdosta sairastumista matkalla ei nimittäin välttämättä korvata. ET-lehti (siirryt toiseen palveluun) muistuttaa, että matkavakuutuksen ehdot kannattaa huomioida etenkin ikäihmisenä, jolloin on ehkä jo ehtinyt kertyä perussairauksia.

Siikamäki neuvoo pitämään matkavakuutuksen voimassa. Ambulanssilennolla tulee kotiin sairastuneista harva, mutta vakuutusta tarvitsee myös hyvän hoidon turvaamiseen.

– Pääsee parhaaseen mahdolliseen hoitoon. Ei tarvitse vakavastikaan sairastua, jos matkaripuli yllättää lähtöaamuna ja kotimatka menee (ohitse), niin matkavakuutus takaa, että sieltä pääsee kotiin. Muuten tulee kallis reissu, valaisee Siikamäki.

Lue seuraavaksi