1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenterveys

Kysely: Mielenterveyden ongelmista ei haluta kertoa työkavereille

Enemmistö uskoo, että mielenterveysongelmat voivat vaikuttaa arvostukseen töissä tai jopa työpaikan menetyksen. Juttu on julkaistu marraskuussa 2017.

mielenterveys
Mies katsoo ikkunasta ulos.
Seppo Sarkkinen / Yle

Mielenterveyden ongelmista ei kerrota mielellään työtovereille, selviää mielenterveysbarometristä (siirryt toiseen palveluun). Samaa mieltä on enemmistö niin barometriin vastanneista mielenterveyskuntoutujista kuin muusta väestöstä.

Lähes puolet työelämässä mukana olevista vastaajista voisi kertoa asiasta esimiehelleen, kun taas 40 prosenttia ei mainitsisi asiasta esimiehelleenkään. Myös mielenterveyskuntoutujien enemmistö on sitä mieltä, että asiasta on syytä kertoa esimiehelle.

Työnantajista puolestaan lähes jokainen on sitä mieltä, että ongelmista tulisi kertoa esimiehelle. Yli puolet työnantajista on sitä mieltä, että asiasta olisi hyvä kertoa myös työtovereille.

Enemmistö barometriin vastanneista uskoo, että jos työntekijällä tai esimiehellä tiedetään olevan mielenterveyden ongelmia, voi hän menettää työpaikkansa, asemansa tai arvostuksensa töissä.

Perheen ja läheisten tuki auttaa parhaiten

Suuri osa kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että mielenterveysongelmat eivät saisi automaattisesti johtaa työelämästä luopumiseen, vaan tilanne tulisi sopeuttaa työntekijän terveydentilaan.

Selkeä enemmistö pitää erittäin tärkeänä sitäkin, että työyhteisöä valmennettaisiin ottamaan vastaan psyykkisen sairauden vuoksi sairauslomalla ollut työtoveri. Mielenterveyskuntoutujista kaksi kolmasosaa oli asiasta täysin samaa mieltä.

Perheen ja läheisten antama tuki auttaa mielenterveyskuntoutujaa parhaiten, kun tämä pyrkii jaksamaan työssä. Työelämässä olevat kuntoutujat mainitsivat tärkeiksi tuen lähteiksi myös muun muassa työtoverit, kuntoutuksen ja vertaistuen.

Tutkimusta varten haastateltiin mielenterveyskuntoutujia ja heidän omaisiaan. Lisäksi tutkittiin työnantajien, mielenterveysalan asiantuntijoiden ja suomalaisen suuren yleisön käsityksiä.

Mielenterveyden keskusliitto ja sosiaali- ja terveysministeriö teettivät mielenterveysbarometrin Kantar TNS:llä.

Tutkimus on tehty yhteistyössä Suomen Psykiatriyhdistyksen sekä Suomen Psykologiliiton kanssa. Mielenterveyden keskusliitto on julkaissut mielenterveysbarometrin vuodesta 2005.

Lue lisää

Mistä läheisesi ei puhu edes sinulle - 5 tilannetta, joissa arjesta tulee tabu

Näistä asioista sukupöydän ääressä vaietaan - Lapsen mielenterveydestä vaikea uskoutua kenellekään

Opiskelijoiden stressi tuplaantunut – "Tehokkuutta korostavassa yhteiskunnassa pitkään opiskelleen päälle lankeaa epäilyksen varjo"

Lue seuraavaksi