HS vertaili nuorten syrjäytymistä – huonoiten voidaan Äänekoskella ja Itä-Suomessa

Parhaiten nuoriso voi Länsi-Suomessa.

syrjäytyminen
Nuori nainen katsoo kännykkää rappukäytävässä.
Tiina Jutila / Yle

Nuoret voivat pahoin erityisesti Keski-Suomen Äänekoskella ja Itä-Suomessa, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Asia selviää lehden tekemästä nuorten syrjäytymisvertailusta, jossa ovat mukana ovat yli 5 000 asukkaan kunnat.

Kunnan sijoitus vertailussa perustuu siihen, kuinka paljon kuntiin on kasautunut nuorten syrjäytymisriskiin vaikuttavia tekijöitä. Mukaan on lasketttu koulutuksen ulkopuolella olevien, työttömien, depressiolääkkeistä korvausta saaneiden, toimeentulotukea saaneiden ja rikoksista syyllisiksi epäiltyjen nuorten osuus.

Listan kymmenen kärjessä Äänekosken jälkeen on useita itäsuomalaisia kuntia. Pohjois-Karjalasta vertailun kärjessä ovat Lieksa ja Outokumpu. Pohjois-Savossa nuoret voivat pahoin erityisesti Varkaudessa ja Kiuruvedellä.

Maan länsi- ja eteläosissa nuoriso voi paremmin. Tilastot näyttävät nuorten suhteen parhaimmilta Kruunupyyssä. Nuorilla menee hyvin myös monessa muussa ruotsinkielisissä kunnassa sekä suurten kaupunkien reunuskunnissa.

Tiedot on kerätty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Sotkanet-tietokannasta. Tietojen pohjalta jokainen vertailtu kunta on pisteytetty nuorten syrjäytymiseen vaikuttavien muuttujien perusteella.