1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Robert Mugabe

Yle Zimbabwessa: Mugabelle annettu aikaraja ylitetty, opiskelijat osoittivat mieltään yliopistolla

CNN-kanavan lähteen mukaan Mugabe olisi suostunut eroamaan sillä ehdolla, että hän saa syytesuojan eikä joudu luopumaan kiinteistöomistuksistaan.

Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa osoitettiin mieltä rauhanmarssilla sunnuntaina 19. marraskuuta, kun Robert Mugabe oli erotettu puolueesta. Kuva: Kim Ludbrook / EPA-EFE

Zimbabwessa hallitsevan puolueen Zanu-PF:n kansanedustajat kokoontuvat tänään maanantaina iltapäivällä neuvottelemaan presidentti Robert Mugaben asettamisesta virkasyytteeseen. Asiasta ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan Zanu-PF:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja.

Puolue oli antanut Mugabelle maanantaihin puoleenpäivään asti aikaa ilmoittaa itse erostaan. Presidentistä ei ole kuultu tänään mitään.

Presidentti Robert Mugaben puhe televisiossa sunnuntaina oli monille zimbabwelaisille ällistyttävää kuultavaa. Presidentti sivuutti täysin sen, että valtapuolue ZANU-PF oli juuri syrjäyttänyt hänet puolueen johdosta. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Sambian entinen presidentti, Mugaben tapaan 93-vuotias Kenneth Kaunda on lentänyt Zimbabwen pääkaupunkiin Harareen. Hänen tarkoituksenaan on vakuuttaa Mugabe siitä, että presidentin kannattaa väistyä vallasta arvokkaasti. Kaunda on tunnettu taistelustaan Sambian itsenäisyyden puolesta 1960-luvulla.

Kaduilla ei näy poliiseja

Toimittaja Liselott Lindström kertoo pääkaupunki Hararesta, että opiskelijat osoittivat Zimbabwen yliopistolla aamupäivällä mieltään Mugaben eroamiseksi.

– He sanoivat, etteivät suostu kirjoittamaan tenttejä ennen kuin Robert Mugabe eroaa, Lindström kertoo puhelimitse.

Lindström toteaa, että paikalla oli riemukas tunnelma. Opiskelijat saivat vaatimuksen läpi, ja yliopiston tenttejä on lykätty tilanteen takia.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Lindströmin kuvaamalla videolla opiskelijat laulavat lauluja yliopiston kampuksella.

Lindströmin mukaan poikkeuksellista Hararessa on myös se, että kaduilla ei näy lainkaan poliiseja. Lindström arvioi, että armeija on käskenyt poliisit pysymään asemillaan.

Pääoppositiopuolue MDC:n johtaja Morgan Tsvangirai sanoi maanantaina, että maan tulevaisuuden kartoittamiseksi pitäisi pitää kaikille osapuolille avoin kokous. Hänen mukaansa kansainvälisen yhteisön olisi syytä valvoa vaaleja, jotka on määrä järjestää ensi vuonna.

Mugabeille myönnettäisiin syytesuoja

CNN-uutiskanavan (siirryt toiseen palveluun) lähteen mukaan Mugabe olisi jo myöntynyt eroamaan ja erokirjekin olisi luonnosteltu valmiiksi.

Mugaben kanssa neuvottelevat kenraalit ovat CNN:n mukaan suostuneet moniin presidentin vaatimuksiin. Yksi niistä on, että Mugabelle ja hänen vaimolleen Gracelle myönnetään täysi syytesuoja.

Mugabe saisi pitää myös yksityiset kiinteistöomistuksensa.

Zimbabwen vaikutusvaltainen sotaveteraaniyhdistys puolestaan sanoo, että armeijan tulisi antaa Zimbabwen kansan ja poliitikkojen siirtää Mugabe syrjään. Yhdistys suunnittelee uusia mielenosoituksia pääkaupunkiin Harareen.

Veteraaniyhdistyksen johtaja Chris Mutsvangwa sanoi maanantaina, että hän aikoo hakea armeijan väliintulolle oikeutuksen tuomioistuimelta. Zimbabwen armeija marssi viime keskiviikkona kaduille ja pani presidentti Mugaben kotiarestiin.

Armeija kiisti, että kyseessä olisi sotilasvallankaappaus ja sanoi vain poistavansa tehtävistään Mugaben lähipiiriin kuuluneet rikolliset. Paineet Mugaben eroa kohtaan ovat kasvaneet päivä päivältä.

Presidentti piti sunnuntaina sekavan televisiopuheen, jossa hän sekosi välillä sanoissaan. Hänen pääviestinsä oli, että hän aikoo johtaa hallituspuolue Zanu-PF:n puoluekokousta joulukuussa. Puheen sanoma tuli useimmille zimbabwelaisille yllätyksenä.

Lisää aiheesta meillä:

Puolueensa erottama Zimbabwen presidentti tv-puheessaan: Aion johtaa puoluekokousta joulukuussa

Oma puolue hylkäsi Zimbabwen presidentin – miten Mugaben nyt käy?

Tämä Zimbabwen kriisistä tiedetään nyt – Asiantuntija: "Mugaben aika on pian ohi, mutta mugabeismi jää"

Lisää aiheesta muualla:

HS.fi: Zimbabwessa eletään ison päällikön oire­yhtymän räjähdys­herkkää terminaali­vaihetta – Mitä tapahtuu Mugaben valta­kauden jälkeen? (siirryt toiseen palveluun)