Entiseen Turun lääninvankilaan Kakolanmäellä tulee hotelli

Kakolanmäellä työskennellään kiivaaseen tahtiin. Keskusvankilan ensimmäiset asunnot valmistuvat jouluksi.

Kakolanmäki
Lääninvankila
1800-luvulla rakennettu lääninvankila tyhjeni vuonna 2007, kun vangit siirtyivät Kakolanmäeltä Turun uuteen vankilaan Saramäkeen.Viivi Sihvonen / Yle

Kakolanmäellä sijaitsevaan entiseen Turun lääninvankilaan tulee hotelli.

Hotellitoimintaa alkaa pyörittää Primehotels Oy, joka omistaa hotelleja eri puolilla Suomea. Primehotels pyörittää muun muassa entiseen vankilaan tehtyä hotellia Helsingin Katajanokalla. Kakola Yhtiöt on tehnyt Primehotelsin kanssa 25 vuoden sopimuksen.

Hotellin nimeksi tulee Hotelli Kakola. Hotelliin tulee 155 suurta, keskimäärin 30 neliön kokoista huonetta. Hotelli on tarkoitus avata keväällä 2020.

Lääninvankilaan tulee myös kokous- ja kongressitiloja. Turun lääninvankila tulee jatkossa toimimaan myös businessfestivaali SHIFT:in tapahtumapaikkana. Toukokuussa järjestettävä tapahtuma tullaan järjestämään lääninvankilan tiloissa ainakin seuraavat viisi vuotta.

Turun lääninvankila myytiin Kakola Yhtiöille ja Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomelle syksyllä 2016. Kauppahinta oli 10 miljoonaa euroa. Tuolloin suunniteltiin, että lääninvankilaan tulisi pääasiassa asuntoja. Vankilan alueelle on myös ollut tarkoitus rakentaa kymmenen kerrostaloa.

Ensimmäiset keskusvankilan asunnot valmistuvat jouluksi

Kakola Yhtiöt omistaa myös keskusvankilan alueen. Yhtiö aikoo rakentaa vanhalle keskusvankila-alueelle kaikkiaan 400 asuntoa. Ensimmäiset 70 Länsiselli-rakennukseen tulevaa asuntoa valmistuvat jouluksi.

Alueelle suunniteltu funikulaari eli rinnehissi valmistuu vuonna 2018. Samana vuonna valmistuu myös Kakolan panimo. Myös Kakolan span ja hyvinvointikeskuksen rakennustyöt ovat käynnistyneet. Kylpylä tulee olemaan kaikkien käytössä ja avautuu vuonna 2020.

Keskusvankilan alueelta on purettu pois yksi huonokuntoinen rakennus. Sen tilalle suunnitellaan 4-kerroksisen kerrostalon rakentamista. Rakentaminen vaatii kuitenkin kaavan vahvistuksen.

Kakola
Viivi Sihvonen / Yle

Kakola Yhtiöt suunnitteli Kakolanmälle myös kymmenien metrien korkuista näkötornia. Suunnitelmat kuitenkin kaatuivat kaupunginhallituksessa (TS) (siirryt toiseen palveluun).