THL varoittaa hopeaveden käytöstä – Jo muutama ruokalusikallinen voi johtaa myrkytykseen

Hopeavettä ei ole tarkoitettu otettavaksi suun kautta eikä sitä saa käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin eikä elintarvikkeiden lisäaineena, THL painottaa.

myrkytykset
Hopeavettä.
Ylen Spotlight- ja MOT-ohjelmat kertoivat hopeaveden käytöstä syksyllä 2017.Dennis Storhannus / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL varoittaa hopeaveden käytöstä (siirryt toiseen palveluun). Hopea ei ole elimistön tarvitsema hivenaine kuten esimerkiksi rauta, THL muistuttaa. Vaikka elimistö sietää hopeaa pieninä määrinä, on hopean lisääminen elimistöön turhaa ja vaarallista, THL sanoo.

Svenska Ylen Spotlight-ohjelma kertoi sunnuntaina, että viranomaiset ovat ryhtyneet suitsimaan hopeaveden markkinointia.Lääketurvallisuusvirasto Fimean mukaan joidenkin hopeavettä myyvien ja markkinoivien yritysten markkinointi on ollut lainvastaista.

Hopeavedellä tarkoitetaan vettä, jossa on minimaalisia hopeahiukkasia. Spotlightin mukaan hopeaveden suosio on kasvanut, vaikka sen myyminen sisäisesti nautittavaksi on kielletty EU:ssa.

Kulkeutuu aivoihin ja sikiöön

Liiallinen määrä hopeaa on elimistölle myrkyllistä, eikä pienemmistäkään määristä ole voitu osoittaa terveyshyötyjä, THL sanoo.

Mikrobeja tuhoavan vaikutuksensa takia hopeavettä käytetään veden puhdistukseen. Lääketieteessä hopeaa käytetään ulkoisesti esimerkiksi haavojen hoidossa käytettävissä sidetaitoksissa.

Hopeavettä ei ole tarkoitettu otettavaksi suun kautta eikä sitä saa käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin eikä elintarvikkeiden lisäaineena, THL painottaa.

Hopean runsas saanti joko vahingossa tai tarkoituksellisesti on THL:n mukaan johtanut myrkytyksiin. Suun kautta nautittu hopea kulkeutuu elimistön kaikkiin kudoksiin, mukaan lukien aivoihin ja raskaana olevilla sikiöön.

Hopea häviää hitaasti ja ihmisellä sen puoliintumisajaksi on arvioitu noin 50 vuorokautta. Jo muutaman ruokalusikallisen annos hopeavettä voi johtaa myrkytykseen, THL varoittaa.

Myrkytys värjää ihon siniharmaaksi

Ihmisillä myrkyllinen määrä hopeaa näkyy ihon sinisenharmaana värinä. Muita myrkytysoireita ovat vatsakivut, allergia, nenäverenvuoto, neurologiset oireet, kuten kouristukset sekä vaikutukset hengitys- ja verenkiertoelimiin.

Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on puuttunut hopeaveden luvattomaan markkinointiin ravintolisänä (siirryt toiseen palveluun) (IS), Ruotsin Läkemedelsverket on kieltänyt hopean markkinoinnin sisäiseen käyttöön ja USA:n Kansallinen Terveysinstituutti (siirryt toiseen palveluun) varoittaa kolloidisen hopean käytöstä.

Lue myös:

Viranomaiset puuttuneet hopeaveden markkinointiin – asiantuntijat pitävät nauttimista terveydelle vaarallisena