Kuntaliiton Hanna Tainio: Sote-asiakasseteleihin liittyvät maksulliset lisäpalvelut ovat ongelmallisia, täsmennyksiä tarvitaan

Kuntaliitto aikoo vaatia sote-uudistuksen valinnanvapauslinjauksiin täsmennyksiä. Etenkin hoitopaikan valinnan mahdollistavia asiakasseteleitä sekä henkilökohtaisia budjetteja koskevat ehdotukset kaipaavat tarkennuksia.

sote-uudistus
Sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen, kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio sekä yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki.
Sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen, kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio sekä yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki Kuntaliiton mediatilaisuudessa Helsingissä maanantaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Siinä missä perinteisesti julkisessa terveydenhuollossa potilas on saanut usein nimellistä hoitopäivämaksua vastaan täyden palvelun, voi asiakassetelin kanssa sairaalaan ilmoittautuva pettyä.

– Setelihän takaa sen niin sanotun peruspalvelun ja sen lisäksi asiakkaat, potilaat kenties joutuvat laittamaan omaa rahaansa, jotta he saisivat lisäpalveluita. Ja tämä on vielä aika sellainen epäselvä kirjoittamaton asia, eli mitä se käytännössä tarkoittaa. On mahdollista, että asiakkaalle aiheutuu paljon lisäkuluja, mihin ei ole varauduttu etukäteen, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.

Asiakasseteleiden pelätään myös ohjaavan hoitopaikkojen valintaa niin, että päivyssairaaloihin ei riitä erikoisalojen osaajia.

Suuri kysymysmerkki ovat myös niin sanotut henkilökohtaiset budjetit, joilla asiakkaalle annettaisiin tietty rahasumma palvelujen ostamista varten.

Valitseminen voi olla asiakkaalle liian vaikeaa

– Se varmasti soveltuu hyvin tietyille asiakasryhmille, mutta ei mielestäni ihan kaikille. Se vaatii aikamoista valveutuneisuutta asiakkaalta itseltään, jotta hän osaisi olla niitä palveluja suunnittelemassa. Tässä on yhteiskunnankin kannalta se riski, että kustannukset tulevat kovastikin kasvamaan, Tainio arvioi.

Myöskään yhtiöittämiseen viittaavia kysymyksiä on yhä jäljellä.

– Vaikka niin sanottu pakkoyhtiöittäminen on poistunut, siitä huolimatta sinne on jäänyt niin paljon säädöksiä, että käytännössä näiltä sote-keskuksilta vaaditaan lähes yhtiöittämiseen liittyvää kirjanpitoa ja muita vaateita. Ja voidaan sanoa, että tässä on ikään kuin piilo-yhtiöittäminen edelleenkin takana. Vaarana on edelleen, että se menee EU-oikeuden piiriin, eli meiltä menisi kansallinen päätösvalta näissä terveydenhuollon asioissa, jotka sote-keskuksen kautta toteutetaan.

Kuntaliiton on määrä antaa lausuntonsa valinnanvapauslaista keskiviikkona. Lausunnon pohjaksi liitto kokosi web-kyselyllä kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien asiantuntijoiden käsityksiä uudistuksesta. Selvitykseen vastanneiden määrä jäi varsin vaatimattomaksi, sillä 1862 viestin saaneesta vastauksen jätti 278 henkilöä. Saaduissa vastauksissa heijastui muun muassa epävarmuus uudistuksen tavoitteiden toteutumisesta.

Jatkuva veivaaminen kyllästyttää

Mutta ollaanko sote-uudistuksen kanssa jo sellaisessa vaiheessa, että huonokin päätös alkaa olla parempi, kuin ei ratkaisua ollenkaan?

– Tietysti moni näin ajattelee, ja kunnissa ollaan hyvin väsyneitä tähän jatkuvaan veivaamiseen ja käymistilaan, mutta toki kyseessä on niin iso asia, että huonoja päätöksiä ei pidä tehdä. Tässä on jokaisen kansalaisen terveydestä kyse. Meidän on hiottava uudistus loppuun asti ennen kuin se hyväksytään, Taino sanoo.

Vai pitäisikö sote-uudistuksesta ajatella niin, että se pitää saada vain riittävän valmiiksi, jotta sitä voidaan alkaa toteuttaa ja sitten matkan varrella voidaan tehdä tarvittavia muutoksia?

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio
Kuntaliitto ei halua kaataa sote-uudistusta, sanoo varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.Vesa Moilanen / Lehtikuva

– Näin iso uudistus on aina niin, että sitä ei kerralla valmiiksi saa, vaan se on jatkuva prosessi. Mutta kyllä peruspalikat pitää olla oikeassa järjestyksessä ennen kuin näin iso asia voidaan hyväksyä, lähteä viemään käytäntöön. Varmasti me joudumme vielä ottamaan askelia niin eteen- kuin taaksepäin seuraavien ehkä kymmenen, kahdenkinkymmenen vuoden aikana.

Kriitisistä näkemyksistä huolimatta Tainio korostaa, ettö Kuntaliitto ei halua kaataa sote-uudistusta.

– Se pitää nyt tehdä paremmaksi. Mutta missään nimessä me emme halua uudistusta kaataa, koska se toki tarvitaan, Tainio napauttaa.