1. yle.fi
  2. Uutiset

Hovioikeus: Kuolleen poliisin tietojen katsomista voi pitää tilannekuvan päivittämisenä

Oulun poliisilaitoksen työntekijöitä oli tuomittu sakkoihin eläköityneen poliisin tietojen tutkimisesta. Kuitenkin hovioikeuden mukaan kolmen työntekijän kohdalla kyse oli tilannekuvan päivittämisestä, yhden kohdalla tietojen etsimisestä surunvalittelun toimittamiseksi.

Poliisien tekemät rikokset
Toimiston työpöydällä näppäimistö ja hiiri mustavalkoisessa kuvassa.
Oulun poliisilaitoksen työntekijät olivat katsoneet tietoja liikenneonnettomuudessa kuolleesta eläköityneestä poliisista.Wasim Khuzam / Yle

Rovaniemen hovioikeus on hylännyt neljän virkamiehen syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja henkilörekisteririkoksesta. Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut viidelle Oulun poliisilaitoksen poliisille sakkoja.

Oulun poliisilaitoksen työntekijät olivat tutkineet liikenneonnettomuudessa kuolleen eläköityneen poliisin tietoja.

Hovioikeuden mukaan kolmella poliisilla oli ollut oikeus katsoa tietoja, koska heidän työtehtäviinsä kuului tilannekuvan päivittäminen. Poliiseja oli koulutuksessa ja töissä kehotettu olemaan laaja-alaisesti tietoisia oman alueen tapahtumista ja käyttämään myös tietojärjestelmiä. Tarkkaa ohjeistusta tilannekuvan päivittämisestä ei ollut kuitenkaan annettu.

Yksi vastaaja taas oli katsonut lesken osoite- ja henkilötietoja surunvalittelun toimittamiseksi. Oikeus katsoi, että kyse ei ollut työ- tai virkatehtävään liittyvästä tietojen käsittelystä säännöksissä mainitulla tavalla, mutta kyse ei kuitenkaan ollut tahallisesta tai kokonaisuutena arvioiden törkeän huolimattomasta toiminnasta.

Tietoja oli käyty katsomassa vuoden 2014 alkupuolella.

Lue seuraavaksi