Lounaskattaus Lounais-Suomesta: Hiiripöllöt liikkeessä, koirien geenitestit kasvussa

Kakolanmäki
Hiiripöllö nielee myyrää.
Raine Martikainen / Yle

Hiiripöllöjä enemmän kuin aikoihin

Hiiripöllöjä on nähty ennätyksellisen paljon Etelä- ja Länsi-Suomessa tänä syksynä. Bird Life Suomen mukaan pöllöt ovat lähteneet vaellukselle myyräkantojen romahdettua laajalla alueella. Satakunnassa pöllöistä on tehty yli sata havaintoa, kun normaalina syksynä määrä jää muutamaan yksilöön. Hiiripöllön voi nähdä sähkölangalla tai puun latvassa vaanimassa myyriä peltojen ja aukioiden reunoilla.

LUE LISÄÄ

Porin eläinlääkärin yöpäivystys yksityiselle?

Porin kaupunki suunnittelee yöaikaisen pieneläinpäivystyksen ostamista yksityiseltä. Päivystys toimii tällä hetkellä Porin, Harjavallan ja Eurajoen vastaanotoilla kulloinkin päivystävästä eläinlääkäristä riippuen. Vaikka yöaikainen päivystys päädyttäisiin hankkimaan yksityiseltä, tuottaa kaupunki edelleen itse pieneläinpäivystyspalvelut muuna aikana.

Koirien geenitestaukset yleistyvät

Koirille tehtävät geenitestit ovat kasvussa. Geenitestit ovat koiraharrastajien mukaan hyvä apu jalostuksessa, sillä testeillä voidaan välttää useiden sairauksien ilmeneminen jälkeläisillä. Testeillä voidaan selvittää sairauksien lisäksi lääkeaineyliherkkyyksiä ja koiran ulkomuotoon vaikuttavia geenejä. Geenitestit voivat olla apu myös eläinlääkäreille joidenkin sairauksien diagnosoinnissa.

LUE LISÄÄ

Turku haluaa pyöräilykaupungiksi

Turun kaupunki aikoo keskittyä pyöräilyn kehittämiseen. Rahaa pyöräilyn kehittämiseen aiotaan laittaa miltei 20 miljoonaa euroa seuraavien viiden vuoden aikana. Rahalla muun muassa kunnostettaisiin katkonaisia ja kapeita pyöräreittejä, parannettaisiin reittien talvikunnossapitoa ja lisättäisiin pyörien pysäköintipaikkoja. Valtaosa turkulaisista asuu alle puolen tunnin pyöräilymatkan päässä Kauppatorilta.

Saku Koivu
Saku Koivu uskoo uuteen tapahtumakeskukseen.Tomi Hänninen

Saku Koivu uskoo ratapihan tapahtumakeskukseen

Entinen huippujääkiekkoilija Saku Koivu uskoo, että Turun ratapihalle suunniteltu tapahtumakeskus houkuttelisi keskustaan lisää perhematkailijoita ympäri vuoden. Turun kaupunginhallitus päättää maanantaina sopimuksesta, joka tähtää puolen miljardin euron elämys- ja tapahtumakeskuksen rakentamiseen. Suunnitelmiin liittyy monitoimihalli, josta tulisi TPS:n uusi kiekkokotiareena.

Laborantti tutkii kondomeja thaimaalaisella tehtaalla.
Kondomi suojaa myös sukupuolitaudeilta.Narong Sangnak / EPA

Nuorille ilmainen ehkäisy Eurajoella?

Eurajoella pohditaan ilmaisen ehkäisyn tarjoamista kunnassa asuville nuorille. SDP:n ja kokoomuksen valtuustoryhmät ovat tehneet maksuttomasta ehkäisystä omat, hieman erilaiset esityksensä. Ilmainen ehkäisy on käytössä Raumalla, ja se on vähentänyt nuorille tehtyjä raskaudenkeskeytyksiä.