TEAMin hallitus hylkäsi palkkaratkaisun Kemianteollisuuden kanssa – Neuvottelutulosta kehunut puheenjohtaja: "Eihän tämä hyvä tilanne ole"

Kemianteollisuuden ja TEAMin lokakuussa löytämä sopu kaatui työntekijäpuolen hallituksessa.

työehtosopimukset
Teollisuusalojen ammattiliitto Teamin puheenjohtaja Heli Puura
Teollisuusalojen ammattiliitto Teamin puheenjohtaja Heli PuuraPekka Sipola

Työmarkkinoiden työehtosopimusten liittokierroksella on saatu yllättävä takaisku. Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM hylkäsi perjantaina neuvottelutuloksen työehtosopimuksesta Kemianteollisuuden kanssa. TEAM hylkäsi sopimusalan neuvottelutuloksen äänin 10-6.

Kemianteollisuus ja TEAM ilmoittivat lokakuun lopussa päässeensä sopimukseen työehdoista. Neuvottelutulos koski yli 12 000 työntekijää peruskemian-, muovi- ja tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu-ja petrokemian aloilla.

TEAMin puheenjohtaja Heli Puura harmittelee hallituksen perjantaista päätöstä. Puura ehti kehua (siirryt toiseen palveluun) saavutettua neuvottelutulosta heti tuoreeltaan.

– Neuvottelutulos oli meidän kuusihenkisen neuvottelijaporukan yhteinen näkemys, mutta hallitushan nämä asiat tietysti päättää. Työnjako on semmoinen, että neuvottelijat neuvottelevat ja hallitus päättää, Puura sanoo nyt Ylelle.

Hän ei kuitenkaan koe, että ammattiliiton hallitus olisi päätöksellään kävellyt puheenjohtajansa ylitse.

– Mutta eihän tämä tietenkään hyvä tilanne ole, kun yksimielinen neuvottelijoiden suosittelema neuvottelutulos hylätään, Puura toteaa.

Neuvottelut jatkuvat normaalisti

Puuran mukaan hallituksen eriävä päätös ei vaikuta Kemianteollisuuden kanssa käytäviin jatkoneuvotteluihin.

– Samat henkilöt jatkavat edelleenkin neuvotteluja, mutta neuvottelijoiksi tulee myös "kentän ihmisiä" eli pääluottamusmiehiä. Pyrimme vaikuttamaan neuvotteluissa erityisesti palkkaratkaisun paikalliseen erään, johon on kohdistunut kaikista eniten kritiikkiä.

Koetteko, että TEAMin hallitus olisi näpäyttänyt teitä?

– En mieti omaa asemaani enkä näpäytyksiä. Näen, että hallitus on ollut neuvottelutuloksen paikallisen erän sisällöstä eri mieltä ja haluaa siihen täsmennyksiä. Toivotaan, että pääsemme Kemiateollisuuden kanssa neuvottelutulokseen ihan sopimuskauden aikana, joka kestää marraskuun loppuun saakka, Puura sanoo.

Lue myös:

Kemianteollisuus ja Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM ovat päässeet sopimukseen työehdoista