Äiti ja poika kunnanjohtajina naapurikunnissa – "Päivällä Kristiina on kollega, klo 16 jälkeen äiti"

Kahdessä pienessä eteläsavolaiskunnassa tehdään historiaa. Rantasalmella kunnanjohtajana toimii Kristiina Järvenpää ja Sulkavalla Juho Järvenpää.

kunnanjohtajat
Kristiina ja Juho Järvenpää ovat ensimmäiset äiti ja poika kunnanjohtajana samanaikaisesti.
Kristiina ja Juho Järvenpää.Petri Vironen / Yle

Juho Järvenpää valittiin Sulkavan kunnanjohtajaksi marraskuun alussa. Valitusaikojen jälkeen valtuuston päätös saa lainvoiman marras-joulukuun taitteessa. Käytännössä Juho on toiminut vt. kunnanjohtajana jo kesäkuulta, jolloin edeltäjä Rinna Ikola-Norrbacka siirtyi Asikkalan johtoon.

Kristiina Järvenpää on johtanut Rantasalmea seitsemän vuotta. Oman pojan valinta naapurikunnan johtoon oli yllätävä ja erikoinen tilanne, jossa sattumallakin oli suuri osuutensa. Järvenpäät ovat tiettävästi ensimmäinen äiti ja poika -yhdistelmä suomalaisten kuntien johdossa.

– Olihan se kieltämättä jännittävä ja hämmentäväkin tilanne, kun Juhoa Sulkavalle valittiin, Kristiina Järvenpää muistelee.

– Mutta ei se enää mikään yllätys ollut, sillä oli sitä voinut hieman aavistella, kun Juho meni lukemaan hallintotieteitä Tampereelle ja siitä sitten kuntapuolelle töihin. Mutta että näinkin lähelle, naapurikuntaan.

Järvenpäiden johtamat Rantasalmi ja Sulkava yhdessä Juvan ja Joroisten kanssa tekevät yhteistyötä useilla toimialoilla. Siksi äiti ja poika löytävät usein toisensa saman neuvottelupöydän äärestä.

– En usko, että siitä mitään haittaa on. Molemmat suhtautuvat asiaan hyvin ammattimaisesti ja ajattelevat oman kuntansa etua, Kristiina Järvenpää pohtii.

– Näin on. Päivisin ollaan kollegoja ja klo 16 jälkeen Kristiina on äiti, Juho Järvenpää tuumii vierestä.

"Maalaiskunnan johtamiseen sopiva ote"

Työasiat tosin saattavat seurata perheen yhteisiin hetkiin vapaa-ajallakin. 3 700 asukkaan Rantasalmella ja 2 600 asukkaan Sulkavalla on pitkälti samankaltaiset vahvuudet ja haasteet. Väestö ikääntyy ja nuorempi väki muuttaa työn perässä kaupunkeihin.

– Jos vietämme lauantai-iltaa yhdessä ja lapset ovat nukahtaneet, niin saatamme sivuta työasioitakin, mutta sopivasti, ei liikaa. Kristiina on meillä mamma ja hän tykkää ulkoilla paljon lasten kanssa. Ulkoilu on meillä suvussa, Juho Järvenpää pohtii.

Äidillä ja pojalla on selkeät mielipiteet toistensa vahvuuksista kuntajohtajana. Molemmat arvostavat toisiaan myös kunta-alan ammattilaisina.

– Kristiina on pitkän kuntaura omaava, tuntee kunnallishallinnon kimurantit tilanteet ja lisäksi hänellä on maalaiskunnan johtamiseen tarvittava sopiva ote, Juho Järvenpää arvioi.

– Sulkava sai Juhosta erittäin hyvän kunnanjohtajan, jolta löytyy kykyä johtaa, ottaa vastuuta ja hallita kokonaisuuksia.

Juho Järvenpää vakuuttaa viihtyvänsä kuntauralla erinomaisesti, vaikka julkishallinnon tehtävät eivät viime vuosina ole olleet erityisen mediaseksikkäitä.

– Erinomaisen mielenkiintoinen työ jos haluaa vaikuttaa. Suosittelen ehdottomasti.

Isä ja poika samaan aikaan, sisarukset tälläkin hetkellä

Suomen kuntahistoriassa kerran aiemmin isä ja poika ovat olleet kunnan ykkösvirkamiehinä samanaikaisesti. Paavo Pikkuaho toimi Pudasjärven kaupunginjohtajana ja Petri Pikkuaho Suodenniemen kunnanjohtajana.

Aimo Suikkanen ehti jäädä eläkkeelle Koski tl:n kunnanjohtajan tehtävästä vuonna 2011 ennenkuin hänen poikansa Sami Suikkanen tuli valittua Someron kaupunginjohtajaksi.

Samasta perheestä on ollut samanaikaisesti kuntajohtajia eri puolilla Suomessa. Tällä hetkelläkin sisarukset Mika Simoska (Tervola) ja Mervi Simoska (Juva) ovat ykkösviroissa.