Ekonomistit: Tänä ja ensi vuonna menee lujaa – OP: Kilpailukyky paranee vaikka palkkoja nostetaan

Vienti kertoo, että palkkamaltti on tuonut kilpailukykyä. Todellinen kyvykkyys mitataan kuitenkin vasta laskusuhdanteessa, Nordean Pasi Sorjonen muistuttaa.

Kansallinen kilpailykyky
Reijo Heiskanen
OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.Yle

Suomen talouden pulssia mittaavat ekonomistit ovat vuoden kuluessa päivittäneet ennusteitaan rutkasti ylöspäin. Maanantaina oman nostonsa tekivät OP:n ekonomistit. Suomen bruttokansantuote kasvaa OP:n mukaan tänä vuonna 3,2 prosenttia ja ensi vuonna suunnilleen yhtä paljon – kolme prosenttia.

Aiemmin pankki arvioi molemmille vuosille kahden ja puolen prosentin kasvua.

Talouskasvun takana ovat viennin elpyminen. Vientiä taas kirittää kysyntä, tuotantokapasiteetin lisääntyminen ja myös suomalaisen työn kilpailukyvyn kohentuminen. Palkkamaltti on siis ollut valttia.

Syksyn palkkaneuvottelut ovat tuottaneet OP:n odotuksia suurempia palkankorotuksia. Pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan kilpailukyky kohenee kuitenkin palkankorotuksista huolimatta.

– Tuottavuuden kasvu on ollut yllättävän vahvaa, mikä kohentaa kustannuskilpailukyvyn näkymiä, vaikka palkkakustannukset nousevatkin aiempia arvioita enemmän, Heiskanen toteaa tiedotteessa.

“Pieni negatiivinen vaikutus”

Myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla odottaa talouden kasvavan jatkossa ripeästi.

– Kun aiemmin ennustimme tälle vuodelle 2,9 prosentin kasvua, nyt 3,5 prosentin kasvu näyttää mahdolliselta, tutkimusjohtaja Markku Kotilainen sanoo.

Odotettuja suuremmilla palkankorotuksilla on kuitenkin jatkossa negatiivinen vaikutus viennin kasvuun.

– Kustannuskilpailukyky kohenee nyt vain hieman. Viennin elpyminen jatkuu siitä huolimatta aiemmin saavutetun kilpailukyvyn paranemisen, tehtyjen investointien ja vahvistuneen kysynnän ansiosta, Kotilainen sanoo.

Kotilaisen mukaan ratkaisevinta on jatkossa se, miten kohentuneeseen kysyntään kyetään vastaamaan. Tällä hän tarkoittaa, että työvoiman on liikuttava sinne, missä työpaikkoja on – ja tuotantokapasiteettia olisi kasvatettava investoinneilla.

– Myös jäljellä olevat palkkaratkaisut olisi syytä pitää maltillisena.

“Palkankorotukset sopivat suhdanteeseen”

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Ilkka Kieman mukaan palkankorotukset vastaavat hyvin nykyistä suhdannetilannetta.

– Viennin ripeä kasvu viittaa siihen, että kustannuskilpailukyky on nyt tyydyttävällä tasolla.

Tästä talousviisaat eivät suinkaan ole yksimielisiä. Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen toteaa viennin ratsastavan kysynnän ja uuden autovalmistuksen vetämänä.

- Kilpailukykyä pitää parantaa lisää, että ollaan iskussa kun kysyntä taas vaimenee. Silloin se kyky mitataan, Sorjonen sanoo.