1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwelaiset kertoivat Ylen toimittajalle: "Ei ole niin väliä, kenestä tulee seuraava presidentti, kunhan se ei ole Robert Mugabe"

Zimbabwen hallitseva puolue ZANU-PF aloitti iltapäivällä virkasyytemenettelyn, kun presidentti Robert Mugabe ei ollut suostunut ilmoittamaan erostaan puolen päivän määräaikaan mennessä.

Sotilas käveli maanantaina Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa lehtilööppien ohitse. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

**HARARE **Ylen toimittaja Liselott Lindström on liikkunut maanantaina eri puolilla Zimbabwen pääkaupunkia. Tunnelma on melko rauhallinen ja odottava. Armeija valvoo tilannetta kaduilla, myös presidentinpalatsilla, jossa presidentti Robert Mugabe on kotiarestissa.

– Siellä, missä normaalisti on poliiseja vahdissa, on nyt armeijan sotilaita. Ajoimme myös Mugaben virka-asunnon ohi. Sitä kutsutaan Blue Roofiksi eli siniseksi katoksi, ja sielläkin oli sotilaita porttien ulkopuolella, kertoo Liselott Lindström.

Robert Mugabe (93) on johtanut Zimbabwea maan itsenäistymisestä lähtien, vuodesta 1980. Hänen seuraajakseen povattiin varapresidentti Emmerson Mnangagwaa, mutta Mugabe irtisanoi hänet 6. marraskuuta ja seuraajaksi alettiin uumoilla Mugaben vallanhimoista vaimoa, Grace Mugabea (52).

Mnangagwaa tukeva armeija reagoi vajaa viikko sitten. Viime tiistain ja keskiviikon vastaisena yönä armeija valtasi Hararen hallintorakennukset ja yleisradioyhtiön ja määräsi presidentti Robert Mugaben perheineen kotiarestiin.

Armeija haluaa valtapuolueen hoitavan vallanvaihdon

Armeija ei halua käyttää nimitystä vallankaappaus, koska se pakottaisi alueelliset järjestöt, Afrikan unionin AU:n sekä Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön SADC:n vastatoimiin. Armeija puhuu mieluummin vallansiirron turvaamisesta, ja haluaa valtapuolue ZANU-PF:n hoitavan Mugaben seuraajakysymyksen.

Zimbabwe on sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sunnuntaina ZANU-PF:n keskuskomitea irtisanoi Mugaben puolueen puheenjohtajan paikalta, ja nimitti tilalle Mnangagwan. Myöhemmin illalla Mugabe tyrmistytti zimbabwelaiset sivuuttamalla potkunsa tv-puheessaan.

Hän väitti johtavansa puolueen kokousta joulukuussa, vaikka puolue oli juuri päättänyt sinetöidä hänen syrjäyttämisensä samaisessa tilaisuudessa.

ZANU-PF antoi Mugabelle maanantaihin puoleen päivään asti aikaa erota. Kun ilmoitusta ei tullut, puolue aloitti virkasyyteprosessin

Presidentti Robert Mugaben puhe televisiossa sunnuntaina oli monille zimbabwelaisille ällistyttävää kuultavaa. Presidentti sivuutti täysin sen, että valtapuolue ZANU-PF oli juuri syrjäyttänyt hänet puolueen johdosta. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Nyt odotetaan, miten huomenna parlamentissa alkava prosessi etenee – se voi nopeimmillaan kestää vain päivän.

– Sitä ei ole tehty täällä aiemmin. Viraltapanon tarvitsema kahden kolmasosan enemmistö parlamentissa ei pitäisi olla ongelma. Aiemmin virkasyytettä on yrittänyt puuhata oppositio, mutta se ei ole onnistunut. Nyt asialla on Mugaben oma puolue, luultavasti se menee lävitse, arvioi Lindström.

Liselott Lindsrtöm tapasi myös lakkoilevia opiskelijoita Zimbabwen yliopistolla. Heille tärkeintä on muutos, onhan sitä ehditty jo odottaakin melkein neljä vuosikymmentä.

– Sillä ei ole niin väliä, kenestä tulee seuraava presidentti, kunhan se ei ole Robert Mugabe. Jotkut sitten taas ovat sitä mieltä, että varapresidentti Emmerson Mnangagwa on yhtä paha kuin Mugabe, oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai olisi heistä mieluisampi. Mutta pääasia on, että Mugabe saataisiin pois vallasta.

Rauhanomainen mielensoitus yhtyi rukoukseen sunnuntaina Hararessa. Mugaben eroa vaativat mielenosoitukset keräsivät viikonloppuna satoja tuhansia osanottajia. Kuva: Kim Ludbrook / Epa

_Lue lisää: _Yle Zimbabwessa: Mugabelle annettu aikaraja ylitetty, opiskelijat osoittivat mieltään yliopistolla

Puolueensa erottama Zimbabwen presidentti tv-puheessaan: Aion johtaa puoluekokousta joulukuussa 

Tämä Zimbabwen kriisistä tiedetään nyt – Asiantuntija: "Mugaben aika on pian ohi, mutta mugabeismi jää"