Menestyneen autokauppiassuvun Jyrki Laakkosen leski: Viime vuodet ovat olleet luopumista monista asioista

Päivi Turtiainen-Laakkonen ajatteli pitkään kohtalon olevan hänelle suotuisa. Kunnes tuli muutosten aika.

Kotimaa
Päivi Turtiainen-Laakkonen
Kodin ikkunasta avautuva näkymä Pielisjoelle on Päivi Turtiainen-Laakkosen mielestä aina kaunis - olipa vuodenaika sitten mikä tahansa.Sarah Laukkanen / Yle

JoensuuPäivi Turtiainen-Laakkonen tunnettiin pitkään joensuulaisen tanssiryhmän, tanssikoulun ja mallikoulun perustajana ja vetäjänä. Yhtä lailla hänet tunnettiin Pohjois-Karjalan varakkaimpiin kuuluvan liikemiessuvun miniänä, Autotalo Laakkosen omistajiin kuuluneen Jyrki Laakkosen vaimona.

Kauppahuone Laakkonen Oy:n toimitusjohtajanakin toiminut Jyrki Laakkonen menehtyi 50-vuotiaana kurkunpään syöpään elokuussa 2016. Perhe eli sairauden kanssa vajaan vuoden. Surutyötä Päivi Turtiainen-Laakkonen sanoo tehneensä siitä lähtien, kun tieto siitä tuli, ettei aviomies syövästä parane.

Rankkaa on ollut. Jos tällaisen tietäisi etukäteen, niin olisin sitä mieltä, ettei siitä koskaan selviä.

Päivi Turtiainen-Laakkonen

– Rankkaa on ollut. Jos tällaisen tietäisi etukäteen, niin olisin sitä mieltä, ettei siitä koskaan selviä, Päivi Turtiainen-Laakkonen huokaa.

Monien leikkausten jälkeen Jyrki Laakkonen ei viimeisinä kuukausinaan pystynyt puhumaan lainkaan. Vaimo puhui, mies kirjoitti paperille vastauksen. Syöpäpotilaan kivut olivat välillä sietämättömiä. Päivi Turtiainen-Laakkonen istui vierellä, jopa kymmenen tuntia kerrallaan.

– Sitä vaan jaksaa siinä toisen rinnalla. Voi olla että ihmisen mieli sulkee sellaisen shokkivaiheen. Sen jälkeen tulee täysi tyhjyys.

Vanhemmat sairastuivat

Luopumisen kausi oli alkanut jo muutamaa vuotta aikaisemmin. Päivi Turtiainen-Laakkosen vanhemmat sairastuivat syksyllä 2013. Isällä, kuvataiteilija Jorma Turtiaisella todettiin pitkälle edennyt muistisairaus. Äidillä Liljalla puolestaan aivokasvain. Perheen ainoan tyttären tehtäväksi tuli järjestää kummallekin paikka hoitokodista ja tyhjentää perheen pitkäaikainen koti.

Tässä vaiheessa Päivi Turtiainen-Laakkonen päätti, että oli aika luopua omasta yritystoiminnasta. 1980-luvulla perustettu tanssiryhmä Cat People sekä showtanssikoulu vaihtoivat omistajaa. Samassa yhteydessä myös mallitoimisto Craze siirtyi uudelle omistajalle.

– Minulla ei ollut oikein enää annettavaa. Tulee ikää, pitäisi uudistua ja pysyä ajan hermolla. Se ratkaisi asian, että vanhemmat sairastuivat vakavasti. Ei ollut oikein vaihtoehtoja, Turtiainen-Laakkonen sanoo.

– Oli aivan ihanaa tehdä töitä nuorten kanssa. Mutta se vaati valtavasti työtä, se oli elämäntapa. Intohimokin voi uuvuttaa.

Jyrki Laakkonen ja Päivi Turtiainen-Laakkonen
Jyrki Laakkonen ja Päivi Turtiainen-Laakkonen Päivin 30-vuotispäivillä Joensuussa vuonna 1992.Päivi Turtiainen-Laakkosen perhealbumi

Vanhuuden koti oli sekin vain väliaikainen

Reilu kymmenen vuotta sitten Päivi Turtiainen-Laakkosen perhe sai unelmakotinsa valmiiksi Joensuun Utrassa, Pielisjoen rannalla. Siitä piti tulla vanhuuden koti, josta ei koskaan muutettaisi minnekään. Toisin kävi.

Vielä Jyrki Laakkosen kuoleman jälkeen Päivi Turtiainen-Laakkonen ajatteli, ettei muuta pois talosta. Mutta hautajaisten jälkeen valtaisa tyhjyys iski vasten kasvoja. Perheen kolme poikaa olivat jo aiemmin ennättäneet muuttaa pois kotoa. Nyt jäljellä oli yhtäkkiä vain talon emäntä itse. Talo täynnä muistoja, jotka itkettivät jatkuvasti. Oli tullut aika laittaa talo myytäväksi.

Muutamassa vuodessa koko elämä oli mennyt uusiksi. Päivi Turtiainen-Laakkonen totesi olevansa raskaiden johtopäätösten äärellä.

– Tein itselleni selväksi sen, että synnymme tänne yksin ja lähdemme täältä yksin. Vaikka meillä on lapset, aviomies tai aviovaimo ja vanhemmat, niin silti olemme täällä aina yksin.

– Pitää hyväksyä se, ettei ala taistelemaan sellaista asiaa vastaan, jolle ei mahda mitään. Vasta silloin pääsee eteenpäin.

Päätin, että mitä hyvää vastaan tulee, kaikki otan.

Päivi Turtiainen-Laakkonen

Jyrki Laakkosen kuoleman jälkeen Päivi Turtiainen-Laakkonen vietti paljon aikaa yksin kotona. Ensimmäinen talvi oli raskas. Joka aamu täytyi miettiä uudelleen, miten päivän ylipäätään jaksaa. Mutta kuten joka vuosi, kevät tuli ja luonto alkoi vihertää.

– Päätin, että mitä hyvää vastaan tulee, kaikki otan. Nyt ulos ja kokemaan kaikkea! Se on auttanut säilyttämään oman pään ja järjen.

– Tämä on sellaista taistelua varmasti koko loppuelämä. Tapahtuipa elämässä mitä tahansa hyviä asioita, niin nämä asiat tuskin unohtuvat koskaan. Niiden kanssa oppii olemaan, ja suru muuttaa muotoaan.

Uudet unelmat eivät vielä selvillä

55-vuotias Päivi Turtiainen-Laakkonen sanoo, ettei vielä oikein tiedä, mistä haaveilee nyt. Talolle pitäisi löytää uusi omistaja, ja sen jälkeen hän aikoo muuttaa Joensuun keskustaan. Päivät täyttyvät pienistä askareista ja omien vanhempien asioiden hoitamisesta. Perheen aikuisia poikia äiti tapaa usein, ja erityisenä valopilkkuna on ensimmäinen lapsenlapsi Eino.

Isäni sanoi aina, että kun on oikein rehellinen, kiltti ja hyvätapainen, niin se tuottaa jotain hyvää elämässä tai sitten seuraavassa elämässä.

Päivi Turtiainen-Laakkonen

Oma luovuus tuntuu toistaiseksi olevan kuin telakalla, takki on tyhjä. On otettava päivä kerrallaan.

– Olen miettinyt tässä vuoden aikana, että ihmiset selviävät sodan traumoista ja pahoista asioista. Meidät on rakennettu sillä tavalla. Kyllä me vaan selviämme vaikeistakin tilanteista.

– Isäni sanoi aina, että kun on oikein rehellinen, kiltti ja hyvätapainen, niin se tuottaa jotain hyvää elämässä tai sitten seuraavassa elämässä, Päivi Turtiainen-Laakkonen hymyilee.

Hän aikoo luottaa isän sanoihin.

Päivi Turtiainen-Laakkonen on Radio Suomen Sunnuntaivieraana 10. joulukuuta 2017 klo 15.03.