Pirkanmaan sairaanhoitopiiri nostaa maksujaan – muun muassa lääkärissäkäynnit ja ajokorttitodistus kallistuvat

Korotuksella yhtenäistetään maksuja Taysiin vuoden vaihteessa yhdistyvän Hatanpään sairaalan tasolle.

hinnankorotus
TAYS-logo ulkoseinässä.
Petri Aaltonen / Yle

Suurin osa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin asiakasmaksuista nousee vuoden 2018 alussa. Sairaanhoitopiirin hallituksen päätöksen mukaan korotuksella yhtenäistetään maksuja, kun Tampereen yliopistollinen sairaala ja Hatanpään sairaala yhdistyvät.

Vuoden alusta lähtien lyhytaikaisen laitoshoidon maksu on vuorokaudelta 47,90 euroa, kun se nykyisellään on 38,80 euroa. Psykiatrinen laitoshoito kallistuu runsaalla viidellä eurolla hoitovuorokaudelta.

Päiväkirurginen toimenpidemaksu nousee yhdeksällä eurolla 116,10 euroon. Käynti poliklinikalla kallistuu vajaalla kolmella ja terveyskeskuksessa 1,30 eurolla. Fysioterapiasta saa ensi vuonna maksaa kaksi ja puoli euroa enemmän, vammaisen kotikuntoutuksessa korotus on 3,70 euroa.

Kotikäynnit kallistuvat

Kotisairaalahoidon sekä lääkärin, hammaslääkärin tai muun henkilön kotikäyntien hinnat nousevat 2,60–4,10 eurolla.

Myös päivystyskäynnit ilta-ja yöaikaan sekä viikonloppuisin ja pyhäpäivinä kallistuvat. Asiakas maksaa silloin poliklinikkamaksun, joka on vuoden alusta lähtien Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä 35,30 euroa. Nykyisellään maksu on 32,70 euroa.

Eniten eli yli 13 euroa kallistuu ajo-oikeuteen liittyvä lääkärinlausunto, joka maksaa jatkossa 61,80 euroa. Muu lääkärintodistus maksaa enimmillään 47,50 euroa, jossa nousua 7,20 euroa.

Edellinen korotus viime vuonna

Nykytasolle jäävät maksukaton ylittävä lyhytaikainen laitoshoidon maksu ja sarjahoitomaksu sekä peruuttamatta tai käyttämättä jätetystä käynnistä perittävä maksu.

Korotuksen jälkeenkin osa maksuista jää asetuksen mukaista enimmäistasoa alhaisemmiksi. Sairaanhoitopiirin perustelujen mukaan asiakasmaksuja koskeva lainsäädäntö on mahdollistanut nykyistä korkeammat asiakasmaksut jo kuluneen kahden vuoden ajan. Tämän vuoksi osassa Pirkanmaan kuntia on ollut korkeammat asiakasmaksut kuin sairaanhoitopiirin palveluissa.

Viimeksi sairaanhoitopiirin asiakasmaksuja on korotettu helmikuussa 2016.