1. yle.fi
  2. Uutiset

Soitto hätäkeskukseen voi tuoda paikalle vain yhden hoitajan – "Askel kohti tulevaisuutta"

Kainuussa kokeillaan yhden hengen ensihoitoyksikköä. Yksikön toiminnan uskotaan olevan erittäin suuri apu syrjäytyneille kotihoidon asiakkaille.

ensihoito
Yhden hengen ensihoitoyksikön Elina Ridell tehtävässä Kajaanissa.
Ensihoitaja Elina Ridell toimii kentällä yksin. Yhden hengen ensihoitoyksiköllä pyritään vähentämään ambulanssien työruuhkaa Kainuussa, sillä se hoitaa kiireettömät potilaat.Ville Muikkula / Yle

KajaaniJoka paikkaa kolottaa, mutta tarkempaa yksittäistä kipua ei tunnu löytyvän mistään.

Kun tällainen soitto tulee hätänumeroon, soittajan tila arvioidaan David-luokkaan. D-luokka, eli ei-kiireellinen, antaa ensiavun henkilökunnalle pelivaraa päättää, millaista apua paikalle lähetetään.

Ovikellon soidessa oven takana voi seistä perinteisen kahden hengen ryhmän sijaan vain yksi ensihoitaja.

Yksinäisten tueksi

Ensihoitajana työskentelevä Elina Ridell on toiminut ensihoitajana aiemmin Kainuun muilla paikkakunnilla, joten kun mahdollisuus yhden hengen ensihoitoyksikköön aukesi, hän tarttui siihen innolla.

– Otan tämän ammatillisena haasteena. Totta kai, vaikka potilaat ja välineet ovat tuttuja, niin alkutekijöissä ollaan koko projektin kanssa ja itsenäisesti työskentelyssä pitää tietenkin vielä vähän opetella, Ridell kertoo.

Ensihoitaja Elina Ridell tarkastaa yhden enshoitajan yksikön tarvikkeita.
Ensihoitaja Elina Ridell pitää yksin tehtävää työskentelyä ammatillisena haasteena. Kimmo Hiltunen / Yle

Hänen päivänsä eivät ole samanlaisia, vaikka hoidettavista potilaista usealla löytyy samankaltaisia piirteitä.

– Taustalla voi olla tällaista sosiaalista ongelmaa ja syrjäytymistä, joka aiheuttaa sitten sitä, ettei oikein päästä tai osata hakea oikeanlaisen avun piiriin ja sitten se puhelu hätäkeskukseen on se viimeinen oljenkorsi, Ridell kertoo.

Yhden ensihoitajan tehtävänä ei ole potilaiden kuljettaminen, vaan se pyrkii tuomaan tarvittavan hoidon kotiin, tai vaihtoehtoisesti ohjaamaan potilas oikeanlaiseen hoitoon.

"Tämä ei ole säästökeino"

Yhden ensihoitajan yksikkö on Kainuun Sotella pilotissa oleva hanke, jossa yksikkö toimii yhtenä osana ensihoitopalvelua.

– Se tekee hoidontarpeen arviointia eli tukipalveluita ensihoitopalveluiden yksiköille ja toimii osana ihmisten turvaksi luotua verkostoa, Kainuun Soten ensihoitopäällikkö Jukka Angerman kertoo.

Pilotoitavan hankkeen taustalla on vuoden vaihteessa tulevan lakimuutoksen antavat raamit. Yhden ensihoitajan yksikön taustalla ei ole säästökeino. Kainuun Sotessa yhden ensihoitajan yksikön pilotti kestää vuoden 2018 helmikuuhun asti, mutta sen tarvetta tarkastellaan jo tämän vuoden lopussa.

– Yhden ensihoitajan yksikkö ei tule poistamaan perinteisiä ambulansseja, eikä se missään nimessä tarkoita sitä, että ambulansseja pitäisi lähteä säästökeinoin poistamaan, Angerman korostaa.

– Tämä on askel tulevaisuuteen, Angerman lisää.

Angerman kertoo, että yhdellä ensihoitajalla varustettu ryhmä on erinomainen lisä hoitotarpeen kartoittamiseen alueella, jossa yhä useampi haluaa elää mahdollisimman pitkään omassa kodissaan.

Jos, tai kun hätä tulee, niin apua saadaan kyllä, ilman että kiireelliset tehtävät joutuvat ongelmiin kuormittuneen henkilökunnan kanssa.

– Tyypillinen esimerkki on yleistilan laskeminen, jossa hätäkeskukseen soittaessa ei ilmene selkeää peruselintoiminnon häiriötä. Tällöin kyseinen yksikkö saa hälytyksen tarkistamaan tilanteen ja katsomassa millaiseen hoitoon on tarvetta, Angerman kertoo.

Yksi henkilö ei lähde riskitehtäville jos siellä ei ole toinen viranomaistaho, kuten poliisi paikalla

Jukka Angerman

Kainuun keskussairaalassa on tällä hetkellä viiden henkilön piiri pyörittämässä yhden hengen ensihoitoa. Alun kummastelun jälkeen myös henkilökunnan jäsenet ovat päässeet jyvälle siitä miksi nykyistä pilottia kokeillaan.

– On paljon sellaisia tehtäviä, jotka eivät ole niinkään perinteisiä ensihoitotehtäviä. Nämä ovat sellaisia tehtäviä, joissa ei ole kyse mistään henkeä uhkaavasta tilanteesta, vaan enemmän sellaisesta, joissa on tarpeellista vain kartoittaa, millaista apua potilas tarvitsee ja millaisella kiireellisyydellä, Elina Ridell kertoo.

Kiireettömät tehtävät ovat Ridellin mukaan helposti yksinkin hoidettavissa.

– Yksin toimiessa on toki se puoli, että aikaa menee enemmän, Ridell toteaa.

Positiivinen tuulahdus tulevaisuuteen

Suomen ensihoitoalan liitossa (SEHL) ollaan tyytyväisiä pilotoitavaan malliin.

– Meidän näkökulmastamme se on toivottava malli, SEHL:n hallituksen toinen varapuheenjohtaja Piia Kokko toteaa.

Kainuun Sote ei ole ensimmäinen joka kokeilee yhden ensihoitajan yksikköä. Aiemmin yksittäisiä ensihoitajia on ollut liikkeellä liiton mukaan Etelä-Karjalassa Lappeenrannan ja Imatran (siirryt toiseen palveluun)(Uutisvuoksi) seuduilla, sekä Päijät-Hämeessä.

Kokon mukaan kokemukset pilotoinnista ovat olleet positiivisia.

– Väestö ikääntyy, joten koteihin tarvitaan enemmän palveluja. Minusta tällaiset päivystykselliset yhden hengen yksiköt pystyvät siihen tarpeeseen vastaamaan, Kokko tarkentaa ja jatkaa.

– Emme ole kotihoitoa, mutta emme myöskään päivystystäkään, mutta pystymme helpottamaan päivystyksen kuormaa.

Ainoa asia, johon liitto haluaa panostusta, ovat turvallisuustekijät. Potilaiden ja hoitajien turvallisuudessa ei saa joustaa.

– Kun pari puuttuu, niin työturvallisuus nousee suureen rooliin. Turvallisuuden takaaminen pitäisi ottaa huomioon, kun mennään yksin kohteeseen, SEHL:n hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Timo Hurskainen kommentoi.

Ei kiirettä

Valot eivät välky, eivätkä sireenit huuda, kun valkoinen pakettiauto kaartaa kohteeseen. Elina Ridell loikkaa kyydistä ja astelee hoidettavan asuntoon. Ensitiedot hoidettavasta kertovat pitkäaikaisesta särystä, ilman tarkempaa kipupistettä.

Kun ensihoitaja on suorittamassa tehtävää yksin, korostuu myös hänen turvallisuutensa takaaminen. Jukka Angermanin mukaan potilaan ennakkotarkistus on pakollista, kun paikalle lähetetään yksittäinen hoitaja.

– Yksi henkilö ei lähde riskitehtäville, jos siellä ei ole toinen viranomaistaho, kuten poliisi paikalla, Angerman kertoo.

Riskitehtäviin kuuluvat väkivaltateot, kuten puukotukset ja ammuskelut.

Kainuun Soten ensihoitopäälikkö Jukka Angerman.
Kainuun Soten ensihoitopäällikkö Jukka Angerman pitää pilotoitavaa hanketta askeleena tulevaisuuteen. Hanke kestää helmikuuhun asti, mutta jo pilotissa toimitaan tulevan lakimuutoksen vaatimalla panostuksella.Kimmo Hiltunen / Yle

Ridell kertoo tarkastavansa myös itsenäisesti potilaiden voinnin etukäteen puhelun kautta.

– Jos siellä on selkeästi humalassa olevia ihmisiä, niin sitten vielä harkitaan, kannattaako sinne yksin mennä, Ridell toteaa.

Hoitajan ja hoidettavan turvallisuuden takaaminen on tärkeimpiä asioita tällaisen yksikön ylläpitämisessä.

Ridellin vierailu potilaan luona kestää miltei tunnin verran. Kotisairaanhoitajan kanssa tehdyn yhteistyön perusteella potilaalle voidaan ohjata tarpeellisia jatkotoimenpiteitä ja Ridell tilaakin henkilökohtaisesti hänelle myös taksin.

Hän kuvailee reissua perinteiseksi hoitotarpeen kartoitukseksi.

– Oli hyvä, että pystyin vierailemaan potilaan luona tunnin verran. Tässä tapauksessa oli tärkeää ohjata potilas oikeanlaisen hoidon piiriin, eikä mitään jätetty leijumaan, Ridell kertoo.

Täysillä käyntiin

Kainuussa yhden hengen ensihoitoyksikköä on lähdetty jo pilottivaiheessa tekemään samanlaisella panostuksella kuin millä sitä tultaisiin toteuttamaan myös lakimuutoksen jälkeen.

Hän kuvailee yhden hoitajan ensihoitoyksikköä tulevaisuuden tärkeäksi osaksi koko ensihoitopalveluiden tehtävissä. Kainuussa ensihoidon vastuulla on laaja alue ja rajalliset resurssit, joten yhden hengen ensihoitoyksiköstä voi olla suurta apua myös perinteisten ensihoitotehtävien tukena.

– Jos Kainuussa tapahtuu jokin normaalia suurempi onnettomuus, voidaan yhden hengen ensihoito hälyttää apuun muun henkilökunnan tueksi. Esimerkiksi jokin aika sitten Kajaanissa sattui rakennuspalo, jossa myös pilotoitavan tehtävän hoitaja oli paikalla tukemassa savua hengittäneitä, Angerman toteaa.

Nyt Kainuussa odotellaan, miten malli toimii pilotoinnin ajan ja vertaillaan sen vaikutuksia aikaan jolloin kyseistä palvelua ei vielä ollut. Kun pilotin tuloksia on tarkisteltu, tehdään viimeinen päätös jatkosta.

– Nyt odotellaan miten tämä toimii ja sitten mietitään miten tätä mallia voidaan vielä parantaa, tai onko sitä järkevää ottaa edes käyttöön, Angerman kertoo.

Lue seuraavaksi