1. yle.fi
  2. Uutiset

Hikiset tontut tekivät vaikutuksen Cannesissa – mykkää joulukalenteria katsotaan nyt maailmanlaajuisesti

Oulussa tuotettu joulukalenteri on myyty muun muassa Etelä-Afrikkaan sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan.

elokuvat
EverWhat Productions yhtiön joulukalenteria kuvattiin talvella 2017 Lapissa.
Oulussa tuotettua joulukalenteria kuvattiin Lapin maisemissa.EverWhat Productions

Takapuoli edellä puuhun. Kuvainnollisesti niin teki oululainen EverWhat Productions tuotantoyhtiö, jonka elokuvallinen joulukalenteri leviää parhaillaan kovaa vauhtia ympäri maailman.

– Kun markkinat kotimaassa eivät avautuneet, päätimme hakea markkinoita ulkomailta, kertoo tuotantoyhtiön toimitusjohtaja Antti Kaarlela.

– Yleensä tällaiset tuotannot myydään ensiksi kotimaahan, nyt kävi päinvastoin.Vasta ulkomaanmyynnin jälkeen Suomessa kiinnostuttiin sarjasta. Allekirjoitimme juuri sopimuksen Elisa Viihteen kanssa joulukalenterin julkaisusta, Kaarlela toteaa.

Ferdie tonttu EverWhat Productionsin tuotannossa.
Joulukalenterissa seikkailee Ferdie tonttu.EverWhat Productions

Rovaniemen Joulupukin Kammarin maisemassa kuvatun 25-osaisen tonttusarjan oululaisyritys on myynyt kuluvan syksyn aikana muun muassa Pohjois-Amerikkaan Amazon Prime –elokuvapalveluun, joka hakee jalansijaa Suomesta poikkeuksellisella konseptilla. Mykkäkomedian ovat ostaneet myös muun muassa virolaiset, eteläafrikkalaiset, hollantilaiset ja yksi eteläamerikkalainen yhtiö.

Mykkäelokuva kertoo Ferdie-tontusta, joka koheltavalla tyylillään joutuu monenlaisiin vaikeuksiin Korvatunturilla. Pääosissa elokuvassa ovat tontut joulupukin sijaan.

Cannesissa tontut saivat yllättävää näkyvyyttä

Pienen oululaisyhtiön tarina on yrittäjiensä, toimitusjohtaja Antti Kaarlelan ja ohjaaja Antti Kairakarin mukaan täynnä epätoivoa, mutta myös uskoa onnistumiseen.

– Kun viime kesänä esimerkiksi Yleisradio ja elokuvasaatiö eivät kiinnostuneet sarjasta, päätimme lähteä haistelemaan tuulia Cannesiin alan festivaaleille, Kaarlela kertoo.

Ranskan Cannesissa oululaisyhtiön väki markkinoi tuotettaan kahden tonttuhahmon voimin. Sinnikkään esilläolon kruunasi kohtaaminen japanilaisryhmän kanssa.

Monesti kävi mielessä, että ei tästä tule mitään.

Antti Kaarlela

– Japanilaiset halusivat Cannesin helteessä talvipukuineen hikoilevat tontut videolle. He olivat keräämässä videomateriaalia elokuvatapahtuman avajaisjuhlaan, jota japanilaiset isännöivät.

– Juhlassa meidän tontut olivat näyttävästi esillä videonäytöillä ympäri salin. Paikalla oli tuhansia alan ammattilaisia, käytännössä tuotantojen ostajia, Kaarlela muistelee.

Avajaisillan jälkeen tontut tunnettiin.

– Sen jälkeen oli helppo keskustella teemasta ostajien kanssa, Kaarlela toteaa.

Riskirahalla töihin Rovaniemelle

Vuosi sitten syksyllä Cannesiin tehdyltä toiviomatkalta oululaisyrittäjillä ei kuitenkaan ollut tuliaisina sopimuksia. Joulukalenteristakin oli valmiina vasta esittelyjakso.

– Kun palasimme Ouluun, marssimme pankkiin ja päätimme polkaista tuotannon käyntiin riskirahalla, Kaarlela kertoo.

EverWhat Production joulukalenteri
Hulvattomat tontut seikkailevat maailmalle levinneessä oululaistuotannossa.EverWhat Productions

Viime talven ja vielä kesänkin aikana EverWhat Productions kuvasi joulukalenteria 25 jakson verran. Viimeiset studiokuvaukset tuotantoyhtiö kuvasi heinäkuussa. Mykkäkomedia valmistui lopullisesti viime lokakuussa.

Kuvaukset tehtiin pääasiassa Lapissa yhteistyössä rovaniemeläisen Joulupukin pajakylän kanssa.

– Meihin iskostui valtava usko Cannesin reissun jälkeen, että homma lähtee rullaamaan varmuudella seuraavassa alan tapahtumassa. Sellainen järjestettiin Cannesissa viime talvena. Kun tulimme Cannesista keväällä, yhtään sopimusta ei oltu vielä tehty.

– Heinäkuun alkuun mennessä ei tapahtunut sopimusrintamalla mitään. Monesti kävi mielessä kesällä, että ei tästä tule mitään, Kaarlela kertoo.

Virolaiset kiinnostuivat ensimmäisinä

Mutta sitten portti avautui. Sinnikkään markkinoinnin tuloksena yhtiö myi sarjan syksyllä Viron televisiolle.

– Sen jälkeen oli huomattavasti helpompaa markkinoida sarjaa muualle maailmalle, Kaarlela toteaa.

– Tulevaisuuden kannalta tämä tarkoittaa hyviä ja isoja asioita sikäli, että nyt olemme vakavasti otettavia toimijoita. Uskottavuudesta ei tarvitse enää taistella samalla tavalla kuin aiemmin, Kaarlela kertoo.

Idea muhinut vuosikausia

Iden joulukalenteriin parivaljakko sai jo viisi vuotta sitten. Tuotantoyhtiön Kaarlela ja Kairakari perustivat Ouluun vuonna 2011.

EverWhat Production Antti Kaarlela ja Antti Kairakari.
Toimitusjohtaja Antti Kaarlela ja ohjaaja Antti Kairakari työstävät tuotantojaan Oulun Hiukkavaarassa.Paulus Markkula / Yle

Nyt yhtiö neuvottelee jo uusista tuotannoista, jotka ovat mahdollisesti lähdössä kansainväliseen levitykseen. Tuotantopaikkana pysyy Oulu ja Pohjois-Suomi.

– Meillä on Oulussa se etu, että täällä on lentokenttä ja internet, naurahtaa Antti Kairakari.

– Ja kolmas hyvä asia Oulussa tehdä töitä on se, että Oulusta löytyy hyviä, motivoituneita tekijöitä, Kairakari jatkaa.

Oululaisyhtiön yrittäjät uskovat yrityksensä toimivat jatkossa myös vahvasti kansainvälisillä markkinoilla.

– Suomi on vain yksi markkina muiden joukossa. Ei tänne tarvitse takertua, Kairakari toteaa.

Lue seuraavaksi