Länsi-Pohjan sote-ratkaisu aluehallintoviraston syyniin – Lapin kuntien kädet ovat sidotut

Vielä tässä vaiheessa on vaikea ennustaa sitä, ajaako Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja Mehiläisen sopimus Lapin maakunnan kriisiin.

maakunnat
Länsi-pohjan keskussairaala
Karoliina Haapakoski / Yle

Valtionhallinto ei aio eikä voi puuttua Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin päätökseen solmia sopimus sosiaali- ja terveyspalveluista Mehiläisen kanssa, vaikka se vaikuttaisi haitallisesti Lapin maakunnan kykyyn hoitaa tulevat sote-velvoitteet itsenäisesti.

Valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu toteaa, että esimerkiksi Lex Kittilän tyyppinen laki ei sovellut tähän tilanteeseen millään tavalla. Kunnallisvalitus on lähtökohtaisesti kuntalaisten mahdollisuus vaikuttaa. Tätäkään vaikutusmahdollisuutta ei valtio ole maanomistuksen perusteella koskaan käyttänyt.

– Käytännössä meillä on puuttumismahdollisuus ainoastaan silloin, jos tämä on jonkun muun lain vastainen, muun muassa rajoituslain vastainen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakin sopimuksen ehtojen mukaan valtion puuttumismahdollisuus ei ylity tässä, mutta asiaa selvitellään vielä aluehallintoviraston kautta, Auli Valli-Lintu sanoo.

Lääkäri stetoskoopin kanssa.
Yle

Länsi-Pohjan sopimus vie siivun muun maakunnan sote-rahoista

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tekemä sopimus tarkoittaa toteutuessaan sitä, että tietty osa tulevan maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin tarkoitetuista rahoista on jo sidottu, joten niitä ei voi käyttää maakunnan palvelujen järjestämiseksi eikä sopimuksen piiristä voi hakea säästöjä.

Miten paljon sairaanhoitopiirin ja Mehiläisen sopimus vie muulta maakunnalta, on vielä spekulaatiota.

– Tulevassa tiukentuvassa rahoituskehyksessä nämä mahdolliset säästöt täytyy löytyä jostain muualta. Sopeuttaminen pitää tehdä muualla ja jos sopeuttaminen ei ole muualla mahdollista, niin siltä kannalta mahdollinen maakunnan kriisimenettely voi tulla kysymykseen, Valli-Lintu sanoo.

Kriisimenettelyssä Lapin maakunta ei selviäisi velvoitteistaan yksin ja voisi joutua etsimään yhteistyökumppaneita toisista maakunnista. Valtiovarainministeriössä ei haluta spekuloida sitä, joutuisiko Lappi kääntymään esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan suuntaan.

– Ei ole vielä sellaisia evidenssejä, että tämä on yhtä kuin se, että maakunnan tilanne täyttäisi kriisimenettelyn. Maakuntia ei ole vielä edes perustettu, Auli Valli-Lintu muistuttaa.

– Haasteelliseksi se tekee koko uuden maakunnan taloudenhoidon, se täytyy sanoa, mutta onko se mahdoton, niin sitä emme ryhdy täällä valtiovarainministeriössä spekuloimaan.

Lääkäri tarkastaa lapsen korvaa
Marjut Suomi / Yle

Lapin kuntien pitäisi rakentaa keskinäistä luottamusta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hankintayksikkö teki maanantaina virallisen hankintapäätöksen ostaa sote-palvelut Mehiläiseltä. Tiistaina alkaa 14 vuorokautta kestävä valitusaika ja sen jälkeen alkaa sopimuksen yksityiskohtien selvitys.

Tavoitteena on saada koko prosessi päätökseen ja nimet paperiin jo ennen joulua.

– Eniten on yllättänyt se, kuinka yllättyneitä muut Lapin kunnat ja ministeriö ovat, sanoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Ritva Sonntag.

Sonntagin mukaan sairaanhoitopiiri on avoimesti valmistellut yhteistyötä ulkopuolisen tahon kanssa yhtenä vaihtoehtona palveluiden pitämiseksi Meri-Lapissa.

– Ministerit Rehula ja Saarikko ovat olleet tietoisia suunnitelmista. Jokaisessa sote-tapaamisessa on esitelty tämä vaihtoehto. Yllättyneisyys johtunee siitä, että oikeasti ryhdyttiin toimeen. Tämä otettiin varmaan vain pelotteluna, Sonntag arvioi.

Länsi-Pohjan päätöksen jälkeen valtio on päättänyt tiukentaa hankintalakia, ettei tämän kokoluokan päätöksiä pääsisi enää syntymään.

– Osana tätä on viime viime viikolla linjattu, että rajoituslakia tullaan tiukentamaan siten, että tällaiset isommat kokonaisulkoistukset eivät enää sitoisi maakuntia vaan ne voitaisiin irtisanoa maakuntien ottaessa tehtävän vastaan, sanoo hallitusneuvos Auli Valli-Lintu

johtaja kädet neuvottelu sopimus mies nainen paperi kokous päätös
Yle

Valli-Lintu näkee Lapin parhaaksi vaihtoehdoksi yrittää rakentaa luottamukselliset ja keskustelevat välit eri kuntien kesken.

– Tässähän on kuitenkin pelkona se miten tämän alueen asukkaiden palvelujen käy. Nykyiset kuntapäättäjät ovat varmaankin tulevia maakuntien päättäjiä ja se, että on keskinäistä luottamusta, vähentää ulkoistamisharkintoja ja sitä täällä alueella täytyy luoda, Valli-Lintu toteaa.

– Luottamuksen ja sen keskustelun lisääminen, että millainen palvelurakenne tulevalla maakunnalla olisi, se olisi varmaan tarpeellinen kierros, mikä voisi vielä tätä asiaa muuttaa, Auli Valli-Lintu summaa.

Lue myös:

Ministeriölähde: Länsi-Pohjan terveydenhoidon kallis ulkoistaminen veisi muun Lapin sote-rahat

Juttuun korjattu Ritva Sonntagin nimi 21.11.2017 kello 9:24.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus