Helsinki putosi EU:n lääkevirastokisasta

Suomen ehdokas ei saanut tarpeeksi kannatusta ensimmäisellä äänestyskierroksella. Jatkoon menivät Milano, Amsterdam ja Kööpenhamina.

Euroopan lääkevirasto
Euroopan lääkevirasto.
Euroopan lääkevirasto (keskimmäinen rakennus) Lontoossa.Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

*BRYSSEL *Helsinki on hävinnyt äänestyksen Euroopan lääkeviraston uudesta sijoituspaikasta. Äänestyksen ensimmäiseltä kierrokselta pääsivät jatkoon Milano, Amsterdam ja Kööpenhamina.

Asiasta kertoi Twitterissä esimerkiksi Italian ulkoministeri Angelino Alfano. Milano sai ensimmäisellä kierroksella 25 ääntä, Amsterdam ja Kööpenhamina saivat molemmat 20.

Suomi jäi viiteen ääneen. Suomen taakse jäivät ainostaan Lille ja Sofia, jotka saivat kolme ääntä.

Toisella äänestyskierroksella Kööpenhamina putosi kolmen kärjestä. Milanoa tuki 12, Amsterdamia yhdeksän maata.

– Prosessi oli kuitenkin hyödyllinen ja voimme oppia tästä paljon tulevaisuuden vastaaviin hankkeisiin, sanoi Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Sanna Vesikansa (vihr.) Twitterissä.

Ensimmäisellä kierroksella Helsingin ohella jatkosta pudonneiden joukossa olivat esimerkiksi Tukholma, Barcelona ja Lille. Ennakkosuosikkina pidetty Bratislava ei sekään yltänyt jatkoon.

Ensimmäisellä kierroksella jokainen maa sai antaa yhteensä kuusi ääntä, joista kolme suosikille.

Lääkevirasto ja Euroopan pankkiviranomainen joudutaan siirtämään pois Lontoosta Britannian EU-eron seurauksena. Lääkevirastossa on noin 900 työntekijää.

Virastojen uusista sijoituspaikoista päättävät 27 jäsenmaan ministerit Brysselissä. Britannia ei osallistu kokoukseen.